Sa shumë e ka ndryshuar lufta në Ukrainë, Gjermaninë!

Me një ekonomi relativisht të ‘mirë’, një angazhim të fortë ndaj rendit liberal dhe BE-së dhe një qeveri funksionale, Gjermania mund të jetë shpresa e vetme e Evropës në krizat aktuale, me kusht që mbështetja amerikane për Ukrainën të mbetet e fortë

 

Nga Helmut K. ANHEIER

Kanë kaluar më shumë se gjashtë muaj që kur kancelari gjerman Olaf Scholz para një seance speciale të Bundestagut foli për sulmin e paprovokuar të Rusisë ndaj Ukrainës. “Ne po jetojmë një epokë të çuditshme. Dhe kjo do të thotë se bota e mëvonshme nuk do të jetë më e njëjta si bota e mëparshme”, vuri në dukje ai. “Çështja në thelb të kësaj është nëse pushteti lejohet të mbizotërojë mbi ligjin… Ose nëse ne e kemi atë brenda vetes për të mbajtur nën kontroll luftëtarët si presidenti rus Vladimir Putin. Kjo kërkon forcën tonë. Po, ne synojmë plotësisht të sigurojmë lirinë, demokracinë dhe prosperitetin”. Fjalimi i Scholz-it që shpallte një Zeitenwende, ose pikë kthese historike, erdhi në një moment tronditjeje në Gjermani. Vendi ishte dëshmitar i një kolapsi total të parimeve strategjike që u kthyen në fund të viteve 1960, me Ostpolitikën (“Politika Lindore”) e Ministrit të Jashtëm të atëhershëm Willy Brandt dhe premisën e tij Wandel durch Handel (“ndryshimi përmes tregtisë”). Shpresa ishte që format tregtare, kulturore dhe të tjera të angazhimit me kundërshtarët aktualë dhe potencialë do të sillnin përfundimisht afrimin.

Advertisements

Pas vitit 1989, tranzicionet paqësore politike në shumë vende të Evropës Qendrore dhe Lindore u bënë normë për mënyrën se si duhet të funksionojë bota. Por lufta e agresionit të Putinit i shkatërroi këto supozime, duke bërë që Scholz të shpallte disa nga ndryshimet më drastike të politikave në historinë gjermane të pasluftës.

Ndër të tjera, qeveria e tij do të investonte dukshëm më shumë në forcat e armatosura, me një fond të ri special prej 100 miliardë eurosh (99 miliardë dollarë) për këtë qëllim; të siguronte mbështetje ushtarake për ushtrinë ukrainase; nxitje për një regjim të përbashkët të sanksioneve të BE-së kundër Rusisë; të rishikonte rrënjësisht politikën energjetike të Gjermanisë; dhe të kryente një rishikim të politikave tregtare të vendit me regjimet autokratike (veçanërisht Kinën), për të shmangur varësitë. Shkurtimisht, Scholz e angazhoi Gjermaninë për një rol shumë më aktiv në mbrojtjen e rendit ndërkombëtar liberal. Por, ndërkohë që asnjë nga këto ndryshime politikash nuk është anuluar ose ka dalë nga binarët, disa kanë ngecur dhe të tjera kanë përparuar shumë ngadalë. Nga ana pozitive, qeveria e komplikuar e koalicionit trepartiak të Gjermanisë ka qëndruar e bashkuar, gjë që është një sukses në vetvete. Ndërsa Social Demokratët (SPD) të Scholz-it kanë rënë në sondazhe, të Gjelbrit kanë mbetur të fortë, për shkak të popullaritetit të figurave kyçe si ministri i Ekonomisë Robert Habeck dhe Ministrja e Jashtme Annalena Baerbock.

Pavarësisht inflacionit të lartë, ka pasur shumë pak veprime industriale dhe pak demonstrata që sfidojnë politikat e qeverisë. Gjermanët përgjithësisht pajtohen se duhet të investojnë në energjinë e rinovueshme dhe të zvogëlojnë varësitë e tyre ekonomike.

Përgatitje afatshkurtra janë duke u zhvilluar në rast se Rusia ndërpret plotësisht furnizimet e energjisë në Evropë. Megjithatë, ndërsa qeveria ka arritur të krijojë një konsensus politik për çështjet kyçe, ajo nuk ka arritur të japë rezultate në shumë fronte, për shkak të problemeve të trashëguara, paaftësisë dhe, në disa raste, oportunizmit politik. Si fillim, forcat e armatosura rezultuan të ishin në gjendje shumë më të keqe se sa supozohej, që është një arsye pse dërgesat e armëve të Gjermanisë në Ukrainë kanë qenë të vogla në krahasim me vendet e tjera të NATO-s. Bundeswehr thjesht nuk është i përshtatshëm për qëllimin. Në buxhetin e saj të vitit 2023, qeveria parashikon një reduktim të dukshëm të borxhit të ri të qeverisë (nga 138.9 miliardë euro në 17.2 miliardë euro), duke nënkuptuar më pak shpenzime për mirëqenien sociale, arsimin, shëndetësinë, infrastrukturën dhe prioritete të tjera popullore. Politikat buxhetore të Gjermanisë janë krejtësisht në kundërshtim me imperativat me të cilat vendi duhet të përballet. Edhe pse Gjermania po përballet me sfida masive ekonomike, energjitike dhe sigurie, ministria e saj e financave ka vazhduar të vendosë një buxhet të balancuar në radhë të parë.

Çështjet e trashëgimisë rëndojnë gjithashtu mbi administratën e Scholz. Pas mundësive të humbura të reformave të kancelarisë së Angela Merkelit, një mal me burokracira do të pengojnë zgjerimin e kapacitetit të erës dhe diellit. Gjermania gjithashtu është mjerisht prapa në qeverisjen elektronike dhe administrimin digjital. Ndërsa qeveria njoftoi së fundmi një strategji të re digjitale, do të kalojnë shumë vite para se të tregojë rezultate domethënëse.

Diku tjetër, politikat e reja kanë ekspozuar neglizhencën. Për shembull, një tarifë e reduktuar ndjeshëm për transportin hekurudhor publik rajonal ishte menduar të kursente energji. Në vend të kësaj, rritja e numrit të udhëtarëve pushtoi sistemin hekurudhor, i cili vuan nga mungesa investimi, i përkeqësuar nga përpjekjet e dështuara për privatizim. Tani, subvencionimi i biletave hekurudhore ka përfunduar dhe nuk ka gjasa të rinovohet. Problem ka qenë edhe paaftësia. Mendoni Energieumlage (shpërndarja e energjisë), operacioni i shpëtimit financiar për të shpëtuar kompanitë në rrezik të falimentimit për shkak të çmimeve më të larta të gazit. Duke filluar nga tetori, familjet gjermane do të tarifoheshin me 2.4 cent shtesë për kilovat orë për të ndihmuar në zëvendësimin e furnizimeve ruse. Por në mënyrën se si u hartua politika, kompanitë e energjisë do të jenë në gjendje të kompensojnë disa nga humbjet e tyre nga gazi, edhe pse ato janë ende duke gjeneruar fitime të mëdha kudo tjetër. Edhe më keq, Gjermania ende planifikon të mbyllë stacionet e fundit të energjisë bërthamore të mbetura. Sidoqoftë, Scholz po tregon se është një udhëheqës i palëkundur.

Pavarësisht nga kujdesi i tij, ai e kupton rëndësinë e Zeitenwende. Gjermania nuk përballet me sfida, që nga kërcënimi rus i sigurisë dhe paqëndrueshmëria politike mes aleatëve perëndimorë, deri te kthimi i prapambetur demokratik dhe kriza e afërt ekonomike brenda Bashkimit Evropian.

Në një koment të botuar në korrik në Frankfurter Allgemeine Zeitung, Scholz ofroi një përgjigje të fortë ndaj këtyre problemeve, duke i kërkuar BE-së të bëhet një fuqi gjeopolitike dhe duke sinjalizuar se ai është i gatshëm të tregtojë sovranitetin për këtë qëllim. Duke folur së fundmi në Pragë, ai rikonfirmoi angazhimin e tij ndaj reformave të BE-së, duke kërkuar më shumë votime me shumicë në Këshillin Evropian, bashkëpunim më të madh të sigurisë, reformën e paktit të stabilitetit dhe zgjerimin në Ballkanin Perëndimor, Ukrainë, Moldavi dhe Gjeorgji. Me një ekonomi relativisht të ‘mirë’, një angazhim të fortë ndaj rendit liberal dhe BE-së dhe një qeveri funksionale, Gjermania mund të jetë shpresa e vetme e Evropës në krizat aktuale, me kusht që mbështetja amerikane për Ukrainën të mbetet e fortë.

(Helmut K. Anheier, profesor i Sociologjisë në Shkollën e Qeverisjes Hertie në Berlin, është profesor ndihmës i Mirëqenies Sociale në Shkollën Luskin të Marrëdhënieve Publike të UCLA)