Rusia po përjeton edhe një herë epokën e Stalinit

FSB-ja ka filluar të duket më pak si paraardhësi i saj sovjetik, KGB-ja. Tani i ngjan diçkaje shumë më të frikshme: NKVD, policia sekrete famëkeqe e Stalinit, e cila kreu spastrimet e mëdha të viteve 1930. Ka pasur 16.403 ndalime të njerëzve që kanë mbajtur qëndrim kundër luftës që nga fillimi i saj. Këto janë edhe një herë ditë të zeza për Rusinë

Për të kuptuar Rusinë sot, është e nevojshme të kthehemi te Terrori i Madh i Stalinit, kur policia sekrete quhej NKVD. Në vitin 1937, shkrimtarja Evgenia Ginzburg u trondit kur zbuloi se një profesor dhe koleg i saji akuzohej. Ajo e dinte se ai nuk kishte bërë asgjë të keqe, por në një mbledhje të Partisë Komuniste u pyet se pse nuk e denoncoi atë. “A nuk e dini se ai është arrestuar?” i thanë asaj. “A mund ta imagjinoni që dikush të arrestohet nëse nuk ka prova kundër tij?”. Të gjithë ishin të frikësuar; edhe teoricienët e Partisë Komuniste ishin “të frikësuar nga mendja e tyre si lepujt”. “Fuqia dhe rëndësia e NKVD-së rritej çdo ditë”, shkroi ajo në një libër kujtimesh, “Udhëtim në vorbull”. Mjerisht, pothuajse e njëjta gjë po ndodh edhe sot. Më shumë se në çdo kohë në kujtimet e fundit, shërbimet ruse të sigurisë po rrëmbejnë njerëzit në mënyrë arbitrare dhe po i burgosin për kritika ndaj Vladimir Putinit ose luftën e tij barbare kundër Ukrainës.

Një shembull përfshin shkrimtarin Vladimir Kara-Murza, i cili u arrestua në Moskë në prill me një akuzë të rremë për mosbindje ndaj policisë, më pas u padit me akuzën për “shpërndarje publike të informacionit të rremë me vetëdije” për ushtrinë ruse.

Advertisements

Tani, avokati i Kara-Murza thotë se autoritetet po përgatisin një tjetër akuzë false, këtë herë për pjesëmarrje në një organizatë joqeveritare që konsiderohet “e padëshirueshme” në Rusi, bazuar në një ligj të miratuar për herë të parë në 2015 dhe u zgjerua vitin e kaluar me qëllim mbylljen e organizatave që marrin fonde nga jashtë. Kara-Murza, ende në paraburgim, nuk është paditur për këtë akuzë dhe avokatët e tij thanë se dinë pak më shumë. Por ata e dinë metodën – një karusel i pafund ndjekjesh arbitrare. E njëjta qasje është përdorur për të burgosur padrejtësisht Alexei Navalny, figurën më të shquar të opozitës ruse, dhe së fundmi, Ilya Yashin, një lider opozitar i akuzuar për përhapjen e “informacionit të rremë” rreth ushtrisë, që thuhet se ka diskutuar në kanalin e tij në YouTube për vrasjet e civilët në Bucha, Ukrainë, nga trupat ruse. Më 8 korrik, një gjykatë në Moskë dënoi politikanin vendas Alexei Gorinov me shtatë vjet burg sipas të njëjtës bazë ligjore.

Andrei Soldatov dhe Irina Borogan, gazetarë rusë që kanë shkruar shpesh për policinë sekrete ruse, thonë për Foreign Affairs se Shërbimi Federal i Sigurisë, ose FSB, është shndërruar në “një krah shumë më të zgjeruar të një shteti gjithnjë e më të pamëshirshëm”. Në shtrirjen e saj gjithëpërfshirëse në shoqërinë e brendshme, punët e jashtme dhe ushtrinë, FSB-ja ka filluar të duket më pak si paraardhësi i saj sovjetik, KGB-ja. Tani i ngjan diçkaje shumë më të frikshme: NKVD, policia sekrete famëkeqe e Stalinit, e cila kreu spastrimet e mëdha të viteve 1930. Ka pasur 16.403 ndalime të njerëzve që kanë mbajtur qëndrim kundër luftës që nga fillimi i saj. Këto janë edhe një herë ditë të zeza për Rusinë. (The Washington Post)