Rruga drejt një vaksinë universale kundër të gjithë koronaviruseve

50

Rruga drejt një vaksine universale është e gjatë, por jo e pamundur për t’u ndjekur: ne duhet të kemi besim në shkencë dhe të kujtojmë se, deri para një viti e gjysmë, ideja e një vaksine efektive dhe të sigurt gati në një viti u konsiderua e çmendur nga shumica

Një vaksinë kundër çdo koronavirusi dhe varianteve të tij: është një utopi apo një qëllim i mundshëm? Le të bëjmë një bilanc të kërkimeve në vazhdim. Në kohë pandemie, të flasësh për një vaksinë universale, e cila mbron kundër koronaviruseve të aftë për të infektuar njerëzit (ka 7 lloje të njohura), është e barabartë me të folurit për një shi buke në kohë urie: do të ishte një ndihmë, jo nga Parajsa , por nga Shkenca. Disa ekspertë e diskutojnë këtë mundësi në një artikull në The Conversation, duke pyetur veten nëse hipoteza është e vërtetë, apo është thjesht një utopi madhështore dhe e paarritshme.

Nëse do të shikonim atë që kemi arritur deri më tani, mund të dekurajohemi: prej vitesh ne jemi përpjekur të krijojmë një vaksinë që na mbron përgjithmonë nga gripi sezonal, por ende nuk ia kemi dalë. Sidoqoftë, turbo shkencore e pabesueshme e vitit të kaluar parashikon mirë: vaksinat mRNA kanë ndryshuar kartat, duke hapur rrugën për një teknologji të re që mund të lehtësojë krijimin e një vaksine universale. “Sipas ekspertëve, tashmë ka disa kandidatë premtues të vaksinave universale,” lexon The Conversation, “dhe madje është e mundur që brenda dymbëdhjetë muajve dikush të jetë gati për t’u administruar njerëzve”. Koalicioni për Inovacionet e Gatishmërisë Epidemike (CEPI) ka ndarë 200 milion dollarë për zhvillimin e një vaksine universale që ofron mbrojtje nga çdo koronavirus (edhe pavarësisht nga variantet), dhe zvogëlon nevojën për përshtatje periodike. Sipas Richard Hatchett, CEO i CEPI, “një vaksinë universale do të ishte një grail i shenjtë, por zhvillimi i saj mund të kërkojë vite investimi”. Sipas ekspertit, strategjia më premtuese është të kërkosh pikat e dobëta të zakonshme për të gjithë koronaviruset, të goditesh në mënyrë që të zhvillosh një përgjigje imune që na mbron.

Në fakt, tashmë ka disa protovaksina premtuese, disa prej të cilave kanë dhënë rezultate të mira në eksperimentet me kafshë.

– Qasja e parë përshkruhet nga Barton Haynes, imunolog në Universitetin Duke (SHBA): ideja është të bashkëngjitni “pjesë” të RBD (domeni i lidhjes së receptorit, domethënë rajoni specifik i lidhjes me receptorin, pjesë e cila lidhet me qelizën pritëse ACE2). receptor) të proteinës së pikut që i përket koronaviruseve të ndryshëm. Kjo grimcë do të përbënte thelbin e vaksinës. Eksperimentet e para mbi majmunët duken premtues: protovaksina duket se bllokon jo vetëm SARS-CoV-2 dhe variantet e tij, por edhe SARS-CoV-1 (koronavirusi SARS) dhe lloje të tjera të koronaviruseve që mund të bëjnë një hap veçanërisht në të ardhmen Me

– Një tjetër vaksinë potenciale është ajo e zhvilluar nga një ekip nga Instituti i Teknologjisë në Kaliforni (Caltech): qasja është e ngjashme me atë të Universitetit Duke, dhe përfshin përdorimin e një nanopartikulli në të cilën “ngjiten” copa të proteinave spike. Edhe këtu, rezultatet e testeve të kryera te minjtë janë premtuese, duke treguar se një dozë e vetme e vaksinës mund të rrëzojë disa koronaviruse të kafshëve dhe njerëzve.

– Edhe Universiteti i Kembrixhit po studion një mënyrë për të luftuar të gjithë koronaviruset me një vaksinë të vetme, dhe e bën këtë me një metodë novatore që përdor një konstrukt të ADN-së (një segment i krijuar artificialisht i ADN -së): “pasi antigjeni të jetë identifikuar, i vogël seksioni i kodit gjenetik që përdor virusi për të riprodhuar pjesët thelbësore të strukturës së tij futet në një vektor”, shpjegojnë studiuesit. Sistemi ynë imunitar, sapo merr informacionin nga vektori, njeh antigjenin dhe programon përgjigjen e tij. Në eksperimentet e kafshëve kjo metodë ka dhënë rezultate të shkëlqyera, duke siguruar mbrojtje kundër sarbecoviruseve të ndryshëm (nëngjinia e koronavirusit të cilit i përket SARS-CoV-2) dhe koronaviruset e tjera.

Me pak fjalë, rruga drejt një vaksine universale është e gjatë, por jo e pamundur për t’u ndjekur: ne duhet të kemi besim në shkencë dhe të kujtojmë se, deri para një viti e gjysmë, ideja e një vaksine efektive dhe të sigurt gati në një viti u konsiderua e çmendur nga shumica.