Rrjetet sociale janë si droga!

8

Rrjetet sociale janë si droga kur bëhet fjalë për simptomat e tërheqjes, kjo është ajo që studiuesit e Universitetit të Vjenës thonë se ata testuan pasojat 7-ditore pa Facebook, WhatsApp dhe mjete të tjera të komunikimit përmes telefonave inteligjentë në një grup njerëzish. Le të shohim se çfarë ndodh. Në studim morën pjesë 152 persona midis 18 dhe 80 vjeç, 70% e të cilëve ishin gra.

Studimi kishte kërkuar pjesëmarrjen e 1.000 njerëzve, por nga këto vetëm 15% ranë dakord të qëndrojnë një javë pa rrjete sociale, kjo na bën të kuptojmë tashmë se si këto mjete të lidhjes dhe komunikimit shoqëror konsiderohen të rëndësishme për shoqërinë tonë: aq shumë për të mos duke dashur të heqim dorë për vetëm 7 ditë për një studim shkencor.

Subjekteve iu kërkua të mos përdorin rrjetet e ndryshme sociale për një javë dhe, përmes pyetësorëve dhe testeve, studiuesit arritën në përfundimin se 7 ditë pause shkaktuan tek njerëzit disa simptoma të buta të shoqëruara me ato tipike të varësisë nga substancat (droga ), në mesin e këtyre: dëshirë e shtuar për të përdorur media sociale, mërzitje, presion shoqëror (frika e humbjes së diçkaje ose përjashtimi), humor i keq.

Në disa raste, megjithatë, studiuesit gjetën një fakt befasues: gjendja shpirtërore e disa subjekteve në fakt është përmirësuar, gjë që zakonisht nuk ndodh kur ndalojmë përdorimin e drogës. Studimi në fjalë do të demonstronte atë që ne të gjithë dimë tani: rrjetet sociale janë një pjesë integrale e jetës sonë dhe na ndikojnë në atë pikë sa të mos jemi në gjendje të bëjmë pa to. Sidoqoftë, kur kemi sukses në shkëputjen nga rrjetet sociale, përfitojmë prej tyre: një pauzë nuk do të ishte keq herë pas here.

Comments are closed.