Riimagjinimi i lidhjeve tona globale

Pyetja është nëse vendet dhe bizneset mund t’i zbusin këto rreziqe pa hequr dorë nga avantazhet e panumërta të tregtisë globale. Disa tashmë po përqafojnë diversifikimin. Shumë kompani të elektronikës së konsumit kanë zgjeruar gjurmët e tyre të prodhimit në Indi dhe Vietnam për të reduktuar varësinë nga Kina dhe për të hyrë në tregjet në zhvillim

Nga Olivia WHITE

Evropa po përballet me ndërprerje në furnizimet e saj me energji. Lindja e Mesme dhe Afrika po përballen me mungesën e grurit. Dhe pothuajse të gjithë kanë luftuar për të vënë në dorë gjysmëpërçuesit. Ndërsa ndërprerjet në flukset e produkteve jetike bëhen gjithnjë e më të zakonshme, ekonomitë dhe kompanitë kanë zgjedhje të rëndësishme për të bërë. Më e rëndësishmja duket të jetë tërheqja nga integrimi global apo riimagjinimi i tij. Për shumë njerëz tundimi për t’u tërhequr mund të jetë i fortë. Nga lufta e Rusisë ndaj Ukrainës te rivaliteti kinezo-amerikan, rendi botëror po kontestohet gjithnjë e më shumë dhe kur zinxhirët e vlerave janë globale, një përçarje e vetme mund të jehojë në të gjithë planetin. Por, siç tregojmë në një dokument të ri kërkimor, tërheqja nga këto zinxhirë vlerash nuk do të ishte aq e lehtë sa mund të supozohej. Për dekada, bota ndoqi një integrim të shpejtë dhe gjithëpërfshirës ekonomik – dhe për arsye të mirë. Duke mundësuar specializim më të madh dhe ekonomi të shkallës, zinxhirët e vlerës globale kanë rritur efikasitetin, kanë ulur çmimet dhe kanë rritur gamën dhe cilësinë e mallrave dhe shërbimeve në dispozicion. Duke mbështetur rritjen ekonomike, kjo rriti të ardhurat dhe punësimin – edhe pse jo për të gjithë – duke ndihmuar në nxjerrjen e njerëzve nga varfëria.

Advertisements

Me integrimin erdhi ndërvarësia. Siç tregojmë në punimin tonë, asnjë rajon sot nuk është as afër të qenit i vetëmjaftueshëm. Çdo rajon i madh botëror importon më shumë se 25% të të paktën një burimi të rëndësishëm ose të mallit të prodhuar.

Në shumë raste, shifrat janë shumë më të larta. Amerika Latine, Afrika Subsahariane, Evropa Lindore dhe Azia Qendrore importojnë më shumë se 50% të pajisjeve elektronike që u nevojiten. Bashkimi Evropian importon më shumë se 50% të burimeve të tij energjetike. Rajoni Azi-Paqësor importon mbi 25% të burimeve të tij energjetike. Edhe Amerika e Veriut, e cila ka më pak zona me varësi shumë të lartë, mbështetet në importet e burimeve dhe mallrave të prodhuara. Kjo padyshim gjeneron rreziqe, veçanërisht kur bëhet fjalë për mallra për të cilat prodhimi është shumë i përqendruar. Për shembull, shumica e litiumit dhe grafitit në botë – që të dyja përdoren në bateritë e automjeteve elektrike (EV) – nxirret kryesisht nga tre ose më pak vende. Grafiti natyror është shumë i përqendruar jo për shkak të rezervave, por sepse më shumë se 80% është rafinuar në Kinë. Po kështu, Republika Demokratike e Kongos nxjerr 69% të kobaltit në botë, Indonezia përbën 32% të nikelit në botë dhe Kili prodhon 28% të bakrit në botë. Një ndërprerje e furnizimeve nga ndonjë prej këtyre burimeve do të kishte pasoja të gjera.

Pyetja është nëse vendet – dhe bizneset – mund t’i zbusin këto rreziqe pa hequr dorë nga avantazhet e panumërta të tregtisë globale. Disa tashmë po përqafojnë diversifikimin. Shumë kompani të elektronikës së konsumit kanë zgjeruar gjurmët e tyre të prodhimit në Indi dhe Vietnam për të reduktuar varësinë nga Kina dhe për të hyrë në tregjet në zhvillim. Në mënyrë të ngjashme, Shtetet e Bashkuara, BE-ja, Koreja e Jugut, Kina dhe Japonia kanë njoftuar të gjitha masat për të rritur prodhimin vendas të gjysmëpërçuesve. Megjithëse gjysmëpërçuesit përbëjnë më pak se 10% të tregtisë totale, produktet që varen drejtpërdrejt ose tërthorazi prej tyre përbëjnë rreth 65% të të gjitha eksporteve të mallrave.

Por diversifikimi mund të marrë kohë dhe shpesh kërkon investime të konsiderueshme paraprake. Mineralet – ndër produktet më të koncentruara në sistemin global – janë një rast i tillë. Siç ka theksuar Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë, zhvillimi i depozitave të reja të mineraleve kritike ka marrë historikisht mbi 16 vjet mesatarisht. Kjo nuk është vetëm një çështje e zhvillimit të minierave të reja; vendet duhet gjithashtu të ndërtojnë aftësitë e tyre përpunuese dhe të sigurojnë punëtorë me aftësitë përkatëse. Dhe e gjithë kjo duhet bërë në një mënyrë që të zbusë ndikimin e konsiderueshëm mjedisor të minierave dhe përpunimit. Inovacioni mund t’u mundësojë aktorëve t’i anashkalojnë këto pengesa. Tashmë, po bëhen përpjekje për të zhvilluar teknologji që janë më pak të varura nga grafiti natyror dhe prodhuesit e automjeteve elektrike po eksperimentojnë me qasje që përdorin më pak kobalt, ose aspak. Përballë çmimeve në rritje të palladiumit, kimikatet shumëkombëshe BASF kanë zhvilluar një teknologji të re katalizatore që lejon zëvendësimin e pjesshëm me platinin.

Megjithatë, një mënyrë tjetër për të rritur qëndrueshmërinë mund të jetë ndryshimi i qasjes sonë ndaj burimeve. Kompanitë mund të punojnë me njëra-tjetrën dhe me qeveritë, nëpërmjet partneriteteve publike-private, për të shfrytëzuar fuqinë e tyre blerëse të bashkuar, për të forcuar furnizimet e tyre me mallra jetike dhe për të ndihmuar në ndërtimin e ekonomive më të qëndrueshme.

Modele të një bashkëpunimi të tillë tashmë po shfaqen. Fondi i Rritjes së Kanadasë synon të përdorë fondet publike për të tërhequr kapitalin privat për të përshpejtuar vendosjen e teknologjive të nevojshme për dekarbonizimin e ekonomisë, duke përfshirë rritjen e prodhimit vendas të materialeve kritike si zinku, kobalti dhe elementët e tokës së rrallë. Dhe koalicioni First Movers – i përbërë nga më shumë se 50 kompani private globalisht – është zotuar të përdorë fuqinë e tij blerëse kolektive për të krijuar tregje për teknologji inovative të pastra në tetë sektorë të vështirë për t’u ulur. Strategji të tilla tregojnë se ne mund të zbusim rreziqet dhe të ndërtojmë elasticitet ekonomik pa braktisur ndërlidhjen që ka mundësuar më shumë se një miliard njerëz t’i shpëtojnë varfërisë në dekadat e fundit. Në vend që të përpiqemi të tërhiqemi nga ekonomia globale, ne duhet ta riimagjinojmë atë.

(Olivia White, partnere e lartë në zyrën e McKinsey & Company në San Francisko, është drejtore e Institutit Global McKinsey.