Rekord vdekjesh çdo ditë, por Brazili vijon ta mohojë ekzistencën e virusit

65

Javën e kaluar, Brazili pa ditën e tij më vdekjeprurëse që nga fillimi i pandemisë, me 4,195 njerëz të vrarë në vetëm 24 orë. Shteti i Sao Paulo dhe qyteti i Rio de Janeiro renditen ndër më të këqijtë në vend për vdekjet e Covid-19. Megjithatë të dy planifikojnë të lehtësojnë kufizimet e lëvizjes duke filluar të hënën. Sao Paulo do të rihapë shkollat ??shtetërore, ngjarjet sportive dhe dyqanet. Rio de Janeiro do të lejojë baret dhe restorantet të veprojnë përsëri, duke përmbysur kufizimet që janë në fuqi që nga marsi. Autoritetet e Sao Paulos justifikojnë rihapjen duke theksuar se nivelet e përdorimit në njësitë e kujdesit intensiv në shtet kanë rënë nga niveli i krizës 90.5% në 88.6%.

“Kjo masë tregon qartë se përpjekja e bërë në javët e fundit ka filluar të japë rezultate,” tha Zëvendës-Guvernatori Rodrigo Garcia në një konferencë shtypi në 9 prill.

Por numrat ditorë janë akoma shumë të zymtë. Vetëm të premten, shteti regjistroi mbi 20,000 raste të reja. Ndërkohë, në qytetin e Rio de Janeiro, nivelet e përdorimit të ICU janë më të larta se 92%, por kryetari i bashkisë Eduardo Paes megjithatë ka vendosur të lehtësojë kufizimet. “Kjo është një përgjigje për këdo që mendon se kufizimet nuk janë të dobishme duke parandaluar partitë dhe turmat. Realiteti ynë nuk lejon bllokim“, tha Paes në një konferencë shtypi të mbajtur të premten, duke shtuar se pronarët e dyqaneve dhe popullata e përgjithshme vuajnë ekonomikisht nga masa të tilla. “Kjo nuk është koha për t’u çlodhur”, shtoi ai.