Rasti “Talir”: Janakieski dhe Bozhinovski nga pronari i “Urban Invest” kanë kërkuar 15.000 euro

14

Shkup, 21 tetor – Pronari i ndërmarrjes “Urban Invest” të Kavadarit, Jovan Gërkov në dëshminë e tij sot në rastin “Talir”, deklaroi se ai personalisht mori urdhër nga të akuzuarit Mile Janakieski dhe Kiril Bozhinovski për të dhënë 15 mijë euro para zgjedhjeve.

Dëshmitari Gërkov gjatë dëshmisë së tij para Gjykatës gjithashtu konfirmoi se kishte fituar tenderë për aktivitete ndërtimore nga Qyteti i Shkupit dhe komunat e tjera.

Kur u pyet nga prokurorja Lençe Ristoska nëse dikush nga VMRO-DPMNE kërkoi para prej tij, pra nga ndërmarrja, avokatët e të gjithë të akuzuarve u ankuan se pyetja ishte e gabueshme, kështu që pyetja u riformulua.

“Diku para zgjedhjeve mora SMS mesazh me tekst nga Marjani, kryetar i Komitetit Komunal të VMRO-DPMNE – Qendër. Ai më shkruan se duhet të shkoj në Qeveri. Në kohën e caktuar kur shkova, ata më thanë në cilën zyrë të shkoja. Kam pritur, Mile Janakieski dhe Kiril Bozhinovski më thirrën. Takimi ishte i shkurtër, ata më thanë se kam detyrim të jap 15.000 euro. Ata më thanë t’ia dorëzoja Marjanit. Ata nuk më thanë pse duhet t’i jepja paratë. Disa ditë më vonë, unë ia dhashë ato 15.000 euro Marjanit. Ia dhashë në dorë. Vërtetim, nuk kam marrë dokument nga Marjani për paratë që kam dhënë”, iu përgjigj dëshmitari pyetjeve të Ristoskës.

Pas kësaj përgjigje, Gërkov u pyet nëse ai e kundërshtonte këtë kërkesë, së cilës ai u përgjigj me “jo” dhe shpjegoi se e dinte që ai duhej ta plotësonte kërkesën.

Avokatët e të akuzuarve dolën më pas me pyetje të kryqëzuara për nevojat e mbrojtjes.

Seanca e sotme gjyqësore në rastin “Talir” për financim të paligjshëm të VMRO-DPMNE dhe pastrim të pesë milion eurove, filloi me gjobë për avokatin Donçe Nakov me 500 euro nga gjykatësi për krim të organizuar Osman Shabani. Gjykimi i fundit në këtë rast u anulua, sepse përfaqësuesi i VMRO-DPMNE, zëdhënësi i partisë Naum Stoilkovski nuk erdhi, sepse, siç arsyetoi avokati Nakov, ai u sëmur.

“Avokati tha se do të paraqiste vërtetim mjekësor në Gjykatë si provë e asaj që i tha konsideroj klienti – përfaqësues i partisë. Nakov nuk e ka bërë atë deri më sot, dhe unë thashë në seancën e kaluar se jap urdhër për zbatimin policor nëse nuk sjell dokumente në Gjykatë. Për shkak të kësaj, përfaqësuesi u ndalua. Gjykata gjobiti avokatin Donçe Nakov me gjobë prej 500 eurosh në kundërvlerë të denarit”, kumtoi gjykatësi Shabani.

Akuza e financimit të paligjshëm të VMRO-DPMNE, akuzon ish-kreun e partisë dhe ish-kryeministrin Nikolla Gruevski për “abuzim të pozitës dhe autoritetit zyrtar” dhe “pastrim parash dhe të ardhura të tjera nga vepra kriminele”. Për shkak se Gruevski është në arrati në Hungari, ai po gjykohet në mungesë.

Kiril Bozhinovski dhe Mile Janakieski, i cili është në arrest shtëpiak, janë gjithashtu të dyshuar për të njëjtat dy vepra penale, të dënueshme me burgim.

Në të njëjtin proces, Ilija Dimovski dhe Leko Ristoski akuzohen për “pastrim parash dhe të ardhura të tjera”. Elizabeta Çingarovska u akuzua gjithashtu për këtë vepër dhe ajo u deklarua fajtore. Partia VMRO-DPMNE, si person juridik, akuzohet gjithashtu për “pastrim parash dhe të ardhura të tjera”.