Rama: Nëse PD-ja ka një kandidat të përshtatshëm për president, do të ketë mbështetjen tonë të plotë

Kryeministri i Shqipërisë Edi Rama, i cili është edhe kryetar i Partisë Socialiste (PS), është shprehur i kënaqur me marrëveshjen e arritur mes koordinatorëve të grupeve parlamentare për datën e zgjedhjes së presidentit të vendit, duke shtuar se “nëse Partia Demokratike” (PD) propozon një emër të pranueshëm, do të ketë mbështetje të plotë nga PS”.

“Nuk ulemi në tavolinë me paragjykime. Ne do të gjykojmë për emra dhe nuk do të paragjykojmë se nga vijnë propozimet, përderisa ulemi në tavolinë me partitë e tjera, të cilat nuk janë në të njëjtën vijë të frontit me ne, ndërsa përballen me ne në arenën politike. “ëse ata japin një kandidaturë të përshtatshme, do të ketë mbështetje 100 për qind nga ana jonë, por nëse nuk ka, ne do të japim propozimet tona”, tha Rama para selisë së partisë.

Ai shtoi se në rast se propozimi shkon te socialistët, atëherë “do të ketë mbështetje 100 ose 0 për qind”, por, siç tha ai, “kemi mjaftueshëm deputetë për të zgjedhur një president normal”.

Advertisements

“Nëse jo, në fund, falë ndryshimeve të nevojshme kushtetuese që u bënë në vitin 2008 dhe që rezultojnë të jenë më të vlefshme për ecurinë e mëtejshme të vendit, ne kemi mbi 71 vota në Parlament dhe Shqipëria do të ketë një president normal që do të zëvendësojë vazhdimisht aktualin, i cili është presidenti më skandaloz në historinë e vendit, tha Rama.

Procesi zyrtar zgjedhor do të nisë më 10 maj dhe raundi i parë i votimit në Kuvend do të zhvillohet më 16 maj.

Dhoma ligjdhënëse shqiptare ka 140 anëtarë. Sipas Kushtetutës, zhvillohen disa raunde votimi. Në tre të parat, një kandidat i propozuar për t’u bërë kreu i shtetit duhet të marrë mbështetjen e dy të tretave të deputetëve, ose 84 vota, që aktualisht nuk ka shumicën në pushtet. Në të katërtin nevojitet shumica e thjeshtë e deputetëve, përkatësisht 71 vota. Mandati i presidentit aktual Ilir Meta përfundon më 24 korrik.