Raketa kineze jashtë kontrollit po i afrohet Tokës

299

Identifikuar si Long March 5B Y2, mbetjet e raketeës po rrotullohen nëpër atmosferë dhe zona ku mund të bjerë është zvogëluar në orët e fundit

Raketa kineze që ka botën pezull po i afrohet Tokës dhe kjo ende nuk është e qartë se ku ajo do të ndikojë edhe pse në orët e fundit ekspertët të cilët monitorojnë rrugën e saj të zvogëluar dhe fushat ku ajo mund të bjerë. Autoritetet amerikane nga Pentagoni dhe autoritetet për hapësirë evropiane vazhdojnë me monitorimin e vazhdueshëm të objekti i projektuar nga regjimi kinez që është jashtë kontrollit. Në orët e fundit, ekspertët ushtarakë amerikanë theksuan se raketa e Long March 5B mund të godiste në sipërfaqe diku midis të shtunës dhe të dielës.

Pekini, pasi heshti për disa ditë, vendosi ta minimizonte çështjen duke siguruar që nuk kishte asnjë rrezik. “Mundësia e shkaktimit të dëmit është jashtëzakonisht e ulët” , tha zëdhënësi i Ministrisë së Jashtme Wang Wenbin. “Shumica e e raketës do të shkatërrohet kur hynë në atmosferën e tokës”, shtoi një nga zëdhënësit kryesorë të propagandës së autokracisë kineze.

Të enjten e kaluar, Kina nisi të parin nga tre elementët e stacionit të saj hapësinor, CSS, i cili mundësohej nga një raketë e Long March 5B. Është trupi i kësaj rakete që do të zbresë në ditët e ardhshme.

Pas ndarjes së modulit hapësinor, lëshuesi filloi të rrotullohej rreth planetit në një trajektore të parregullt, duke humbur ngadalë lartësinë, duke e bërë pothuajse të pamundur çdo parashikim në lidhje me pikën e hyrjes në atmosferë, dhe për këtë arsye pikën e rënies.

Sekretari i Mbrojtjes i SHBA-së Lloyd Austin tha se ai shpresonte që objekti do të ulej në një vend të pabanuar “ku nuk do të dëmtonte askënd” dhe sugjeroi se ishte neglizhencë nga ana e Kinës për të lënë trupin e raketës të dilte nga orbita.

Nga ana e tij, Shërbimi i Mbikëqyrjes dhe Ndjekjes së Hapësirës së Bashkimit Evropian (EUSST) po monitoron raketën jashtë kontrollit, por e sheh të pamundur që ajo të bjerë në zonat e populluara të Tokës.