Qyteti më i vëzhguar në botë: Me mbi 2 milion kamera

2

Qytetet në të gjithë botën kanë rritur numrin e kamerave të mbikëqyrjes, dhe sistemeve të njohjes së fytyrës.

Por cili nga ta ka arritur që të jenë më afër qytetarëve të tyre?

Qiu Rui, një polic në Chongqing, ishte në detyrë kur mori një alarm nga një sistem i njohjes së fytyrës në një shesh lokal.
Ekzistonte mundësia që burri i kapur në kamera të ishte i dyshuar për një vrasje të vitit 2002, tha sistemi, kështu tre ditë më vonë policia kapi burrin, i cili përfundimisht pranoi së ai ishte i dyshuari, transmeton Indeksonline.

Sistemi skanon tiparet e fytyrës së njerëzve në rrugë, duke krijuar një hartë virtuale të fytyrës. Pastaj mund të përputhet me informacionet që gjenden në të dhënat e policisë.

Nëse ka ndonjë aksidtent, sistemi menjëherë njofton oficerët.

Raste të tilla si kjo, ku sistemet e njohjes së fytyrës përdoren për të ndihmuar policinë lokale të godasë rastet e krimit, nuk janë të pazakonta në qytetin e Kinës, i cili kohët e fundit u rendit i pari në një analizë të qyteteve më të vëzhguara në botë, të hartuara nga teknologjia me bazë në Mbretërinë e Bashkuar firma kërkimore Comparitech.

Me 2.58 milion kamera që mbulojnë 15.35 milion njerëz – të barabartë me një kamerë për çdo gjashtë banorë – Chongqing ka më shumë kamera mbikëqyrje se çdo qytet tjetër në botë për popullsinë e tij.
Tetë nga 10 qytetet më të vrojtuar në analizë janë në Kinë . Londra renditet e gjashta me 627.707 kamera që mbulojnë 9 milion banorë dhe Atlanta, Xhorxhia, erdhi në vendin e 10-të me 7.800 kamera për 501,178 njerëz.

Sipas Ministrisë Kineze të Sigurisë Publike, Kina parashikohet të ketë në përdorim 626 milion kamera CCTV deri vitin e ardhshëm.

Por kritikët paralajmërojnë se një mbikëqyrje e tillë e përhapur shkel të drejtat e garantuara ndërkombëtare për privatësinë.

Comments are closed.