Qyteti fantazmë i shtetit bregdetar së shpejti do të dalë në shitje (FOTO)

267

Me rrugët e tij të frikshme të zbrazëta, historinë e errët, arkitekturën koloniale dhe vendndodhjen mahnitëse bregdetare, Kozaku i largët është një atraksion turistik i zbehur por pasurues. Dhe tani, i gjithë ky qytet fantazmë i Australisë Perëndimore së shpejti mund të dalë në treg për shitje.

I vendosur 1300 kilometra në veri të Perth, Kozaku u braktis 70 vjet më parë. Megjithatë, ai mbetet i veshur nga ndërtesa historike të mirëmbajtura. Vendlindja e industrisë së perlave në Australi, ajo u shpërbë në 1910 kur u hap një port i ri në veri të tij, dhe më pas u evakuua në vitin 1950.

Sot është i banuar vetëm nga një kujdestar që ka për detyrë të mbajë qytetin të rregullt dhe të pastër, dhe duke i përshëndetur turistët e rastit.

Së shpejti, sidoqoftë, Kozaku mund të nxirret nga letargjia, pasi raportohet se po zhvillohen planet për ta zhvilluar atë në një atraksion më të madh turistik të kompletuar me akomodimin eko-turistik, kafene, galeri dhe fasilitete kampingu.

Pavarësisht nga purteka e tij e largët në veriperëndim të Australisë Perëndimore (WA), Kozaku është në një vend kryesor brenda trekëndëshit të turizmit të rajonit Pilbara të Gjirit Coral, Karratha dhe Parkut Kombëtar Karijini. Zhvillimi i Kozakut është debatuar për dekada, por vetëm në fund të Tetorit 2020 u bë më në fund përparimi.

Qeveria e WA, e cila zotëron Kozakun (Cossack), lëshoi ​​një dokument që u kërkon investitorëve të regjistrojnë interesin e tyre në marrjen e qirasë ose titulli prone të lirë të qytetit, kjo e fundit i referohet pronësisë së tokës. Çdo investitor që planifikon të zhvillojë Kozakun do të duhet t’i përmbahet marrëveshjeve të trashëgimisë dhe indigjeneve të përdorimit të tokës.