Qyteti evropian që nuk i dëshiron turistët

5

Tulipanët, mullinjtë e erës dhe oxhaqet janë suveniret kryesore në qytetin holandez të Amsterdamit dhe, në fakt, nxitësi më i madh i ekonomisë së vendit. Megjithatë, qeveria vendore ka ndaluar zgjerimin e një pune të tillë. Gjykata Kushtetuese e Holandës miratoi ndalimin e autoriteteve të Amsterdamit për të ndalur hapjen e dyqaneve të reja që shesin suvenire.

Kjo është vetëm një masë tjetër në luftën kundër turizmit masiv. Së pari, u hoq edhe mbishkrimi i madh “Iamsterdam”, i cili konsiderohej si simbol i qytetit dhe gjithashtu konsiderohet të heqë rrugën e fenerëve të kuq nga qendra e qytetit. Ndalimi për hapjen e dyqaneve të reja hyri në fuqi në tetor 2017 dhe nuk shkel ndonjë ligj të Bashkimit Evropian. Qëllimi i ndalimit është ekspozimi i dyqaneve që shesin suvenire të tilla ekskluzivisht për turistë, në mënyrë që të mos e bëjnë jetën të vështirë për banorët e qytetit.

Përndryshe, Amsterdami, që ka 741.000 banorë, vizitohet nga 9 milionë turistë në vit, për shkak të të cilëve vendësit shpesh kanë probleme.

Comments are closed.