Quhen ‘Varreza të gëzueshme’, dhe kanë një histori interesante mbrapa

9

Në Kosovë dhe në shumë vende të Evropës varret nuk është se dallojnë shumë nga njëra- tjetra. Kanë një gurë me të dhënat e personit të vdekur, mirëpo në Rumani ekziston disa varre që quhen “Varreza të gëzueshme”, dhe kanë të shkruar shumë gjëra mbi to.

“Varrezat e Gëzueshme” janë qindra varre, dhe janë të lyera me ngjyra shumë të gjalla, dhe epitafet kanë poema komike. Një spektakël pamor që i ndihmon të afërmit të ruajnë kujtime të rëndësishme të të dashurve.

Të ndërtuara në një mënyrë ndryshe, që s’të japin asapak përshtypjen e varreve ato më shumë duken si pjesë libri me shumë citatet e thënie interesante, nga vetë ata që janë të varrosur aty.

Edhe varrezat “Père Lachaise” në Paris, për shembull, sot kanë me dhjetëra mijëra varre, edhe të disa personave të famshëm të letërsisë. Pra, përveçse një vend varrimi, kthehen edhe pika historike, oaze në mjedisin urban.

Comments are closed.