Quçuk: Fqinjësia e mirë është pjesë përbërëse e negociatave të BE-së me Maqedoninë e Veriut

29

Sofje, 7 korrik – Marrëveshjet për fqinjësi të mirë me Bullgarinë dhe me Greqinë janë pjesë përbërëse e kornizës negociuese të KE-së për Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë, deklaroi eurodeputeti bullgar dhe raportues i Parlamentit Evropian për vendin tonë Ilhan Quçuk.

Ai sqaron se në kornizën e BE-së për Maqedoninë e Veriut nuk ekziston tekst eksplicit në të cilin insistohet në vazhdimin e punës të Komisionit të përbashkët Bullgari-Maqedoni për çështjet historike.

“Teksti nuk shkon në shumë detaje. Nuk është përgjegjësi e Komisionit Evropian të shkruajë në detaje, veçanërisht në një dokument të tillë kornizë, se si do të zgjidhen mosmarrëveshjet bilaterale midis dy palëve. Qëndrimi parimor është të respektohen marrëdhëniet e fqinjësisë së mirë dhe të vazhdojnë bisedimet në atë kontekst”, tha Quçuk për Televizionin kombëtar bullgar.

Sipas tij, sundimi i të drejtës do të jetë prioritet gjatë procesit negociues.

“Të gjitha kapitujt negociues do të mbyllen kur të përmbushet kriteri bazë – sundimi i së drejtës. Vendet anëtare të BE duan garanci nga vendet negociuese”, tha Quçuk.

Në kontekstin e zgjedhjeve në Maqedoninë e Veriut, ai vëren se ndryshe nga proceset e mëparshme zgjedhore, kësaj radhe tema e Bullgarisë nuk është çështja më e rëndësishme në diskursin politik të brendshëm.

“Çështja kryesore midis forcave politike në këtë fushatë është nëse vendi duhet të kthehet tre vjet pas. Një pjesë e elitës politike në Republikën e Maqedonisë së Veriut e mbështet këtë tezë. Pjesa tjetër thotë se e ardhmja e vendit qëndron në BE dhe po punon për zbatimin e reformave përmes politikës aktive në bashkëpunim me partnerët dhe respektimin e marrëdhënieve të fqinjësisë së mirë. Në emër të së ardhmes evropiane të vendit dhe në emër të brezave të ardhshëm, ata po bëjnë sakrifica politike”, deklaroi Quçuk.

Ai u bëri thirrje politikanëve në Maqedoninë e Veriut të bëjnë gjithçka që është e mundur për të tërhequr sa më shumë qytetarë që të votojnë për platformat e tyre politike dhe kandidatët, në mënyrë që të krijojnë shumicë qeverisëse që është përgjegjës politikisht dhe ka një përparësi të qartë në lidhje me të ardhmen evropiane të vendi.

Comments are closed.