Pyetja e madhe e Rusisë: Cila është lëvizja e radhës e Trumpit?

Nga mosbesimi dhe përbuzja i Trump për shërbimet e tij të inteligjencës përfitojnë të gjithë kundërshtarët e SHBA-ve, jo vetëm Rusia. Trump mund të bëjë po aq dëme për sigurinë e Shteteve të Bashkuara dhe aleatëve të saj përmes veprimeve të gabuara dhe të papërshtatshme, si përmes veprimit si një agjent i ndërgjegjshëm i politikës ruse. Në fund, Rusia do të jetë ende e kënaqur me rezultatin

26

Ndërsa ministri i Jashtëm rus Sergej Lavrov përgatitej për një takim të mërkurën me Presidentin Donald Trump, shkarkimi i drejtorit të FBI James Comey duhet të ketë bërë që edhe Moska edhe Uashingtoni të pyesin pikërisht se cila do të jetë lëvizja tjetër e Trump. Optimizmi i hershëm i Rusisë për një marrëdhënie të re me Shtetet e Bashkuara nën udhëheqjen e Trump dukej krejtësisht i justifikuar në atë kohë. Deklaratat dhe veprimet e tij para dhe menjëherë pas zgjedhjeve përkuan me një gamë të gjerë të objektivave të politikave që Rusia kishte kërkuar të vendoste në Shtetet e Bashkuara për dekada të tëra. Këto përfshinin zvogëlimin e rolit të SHBA-së në sigurimin e sigurisë evropiane, krijimin e një hapësire informacioni post-reale, duke diskredituar mediat e pavarura, duke dobësuar komunitetin e inteligjencës amerikane dhe duke parë Rusinë të trajtohej si një partner i barabartë me Shtetet e Bashkuara – me perspektivën eventuale të një ujdie të madhe, të realizuar pa miratimin e aleatëve evropianë të Amerikës. Edhe objektivat dytësore, të tilla si prezantimi i Rusisë si një mik më i mirë në botën islame sesa armiku i saj i patolerueshëm si Shtetet e Bashkuara, u përmbushën nga urdhrat e hershme ekzekutivë të Trump. Ishte krejtësisht e natyrshme që kjo përkrahje e ngrohtë e qëllimeve ruse duhet të ngrejnë pyetje lidhur me motivet e Trump, me ose pa paraqitjen e mëvonshme të pohimeve se si paratë ashtu edhe kompromiset luajtën një rol në nxitjen e tij për të bërë lidhjen me Kremlinin. Megjithatë, çështja nëse Trump po zbatonte politikën ruse me vetëdije ose pa vetëdije ishte në këtë moment e rëndësishme, por e parëndësishme për rezultatin. Sido që të jetë, Rusia duket të jetë në prag të arritjes së ndryshimeve të rëndësishme strategjike nga Shtetet e Bashkuara. Pastaj erdhi sulmi kimik në Siri dhe vendimi pasues të Trump për të dërguar një mesazh të qartë përmes sulmeve raketore. Ky ishte treguesi i parë i madh që ai nuk mund të mbështetej gjithmonë për të vepruar në interesin më të mirë të Rusisë. Largimi i Comey mund të japë një tjetër pengesë të rëndësishme për këtë linjë. Përfundimi që po arrihet në Moskë duhet të jetë se Trump do të vazhdojë të jetë jo më pak i paparashikueshëm në marrëdhëniet e tij me Rusinë sesa kur është fjala për politikën e brendshme. Në këtë atmosferë dyshimi, ishte e pashmangshme që shkarkimi i Comey nga Trump do të shihej si një përpjekje edhe një herë për të nisur hetimet në lidhjet e tij me Rusinë. Dhe është e vërtetë që Rusia mund të konkludoi në rezultatin e përkohshëm: mbjelljen e mospërfilljes dhe shqetësimit të mëtejshëm në agjencitë qeveritare të SHBA që punojnë shumë për të kundërshtuar veprimet armiqësore ruse kundër Shteteve të Bashkuara. Por Kremlini gjithashtu mund të jetë i tronditur në stilin dhe kohën e shkarkimit pasi që mund të shihet si në Uashington dhe Moskë si një veprim i ngathët, që sugjeron panik dhe vetëm tërheq vëmendjen e mëtejshme në hetimin e lidhjeve ruse të Trump. Por përsëri, motivet themelore nuk bëjnë dallim të vërtetë në rezultatin përfundimtar, që do të dobësojë më tej aparatin e sigurisë kombëtare të SHBA-së, tashmë të goditur nga një marrëdhënie jofunksionale me komandantin kryesor. Nga mosbesimi dhe përbuzja i Trump për shërbimet e tij të inteligjencës përfitojnë të gjithë kundërshtarët e SHBA-ve, jo vetëm Rusia. Trump mund të bëjë po aq dëme për sigurinë e Shteteve të Bashkuara dhe aleatëve të saj përmes veprimeve të gabuara dhe të papërshtatshme, si përmes veprimit si një agjent i ndërgjegjshëm i politikës ruse. Në fund, Rusia do të jetë ende e kënaqur me rezultatin. Ndërhyrja në zgjedhjet presidenciale në SHBA dhe në Francë, si dhe gjuha dhe retorika e liderëve rusë, të drejtuara jashtë vendit dhe për konsum të brendshëm, tregojnë qartë se Rusia tani nuk është e shqetësuar për imazhin dhe reputacionin e saj dhe është gjithnjë e më shumë e përgatitur të veprojë si një shtet mashtrues. Disa argumentojnë se aktiviteti i kohëve të fundit i Rusisë kryhet vetëm për të mbrojtur sigurinë e vet kundër kërcënimeve të perceptuara nga Perëndimi. Është sigurisht e vërtetë që ky është gjithmonë një faktor që duhet marrë në konsideratë kur kërkon të kuptosh veprimet ruse. Megjithatë, përsëri, motivimi themelor është më pak i rëndësishëm për Rusinë sesa rezultati përfundimtar. Çdo gjë që Trump bën për të dobësuar Shtetet e Bashkuara si konkurrentja kryesore e Rusisë do të jetë lajmi i mirëpritur në Moskë. (CNN)

Comments are closed.