Putin i ka shpresat tek zgjedhjet e SHBA në 2024!

Ashtu si mosmbajtja e maskave që identifikonte njerëzit si një liberal në pandemi, flamuri ukrainas është bërë një simbol i kulturës së zgjimit. Pothuajse e gjithë fusha e mbetur republikane – nga ish-zëvendëspresidenti Mike Pence tek ish-ambasadorja e OKB-së Nikki Haley – janë kundër Rusisë. Në të vërtetë, ata kritikojnë Bidenin se nuk ka bërë mjaftueshëm për Ukrainën. E dyta pas luftës në terren, beteja që Putini do të shikojë më nga afër janë zgjedhjet paraprake republikane. Nëse gjithçka shkon mirë për të, ai do t’i varë shpresat e tij tek zgjedhjet e përgjithshme

 

Nga Edward LUCE

Momenti më i çuditshëm i këtij viti ishte kur Vladimir Putin sulmoi Kishën e Anglisë. Mëkati i saj ishte të merrte në konsideratë idenë e një Zoti neutral gjinor. Në mes të asaj që ai e sheh si një luftë ekzistenciale, Putini ka kohë të shqetësohet për martesat e të njëjtit seks në Amerikë, për Shakespeare dhe JK Rowling dhe për çështjen e të gjinisë. Ju mund të mendoni se Putin ishte në audicion për të zëvendësuar Tucker Carlson, spikeren kryesore të Fox News. Pastaj përsëri, retorika e Carlson shpesh nuk dallohet nga ajo e presidentit rus. Carlson e ka përshkruar Volodymyr Zelenskyy si një “despot”, “tutorin ukrainas” të Joe Biden dhe një “burrë të fortë të korruptuar”. Na tregoni se çfarë mendoni vërtet, zoti Carlson. Interneti nxjerr në pah afinitete të çuditshme si ajo mes Putinit dhe Carlson. Por kjo është më pak e çuditshme nga sa duket. Më pak se 40 për qind e votuesve republikanë mendojnë se SHBA duhet të vazhdojë të sigurojë armë për Ukrainën.

Advertisements

Dy kandidatët kryesorë presidencialë të partisë, Donald Trump dhe Ron DeSantis, janë skeptikë për luftën në Ukrainë. Trump thotë se do t’i jepte fund luftës brenda 24 orëve pasi të bëhej president.

DeSantis këtë javë tha se ngatërrimi i mëtejshëm “në një mosmarrëveshje territoriale midis Rusisë dhe Ukrainës” nuk ishte në interesin kombëtar të Amerikës. Ai e zbuloi këtë në një deklaratë të lexuar në shfaqjen e Carlson. DeSantis tha se SHBA duhet të përqëndrohet në sigurimin e kufirit të vet. Trump dhe DeSantis përbëjnë të paktën tre të katërtat e mbështetjes republikane mes tyre. Nëri prej tyre do të jetë kandidati për vitin 2024. A pret Putini pikërisht këtë? Edhe të bësh këtë pyetje do të ishte provokuese. Nëse dëshironi që amerikanët e çdo lloji të humbasin gjakftohtësinë e tyre, thjesht pëshpëritni “Rusia 2016”. Liberalët besojnë, se Putini ndihmoi Trump të fitonte presidencën. Republikanët besojnë, kundër provave gjyqësore, se ndërhyrja e Putinit në zgjedhjet e 2016-ës është një mit. E vërteta është se Putin ndërhyri në zgjedhjet e vitit 2016, por pothuajse me siguri nuk ishte vendimtare.

Nuk ka dyshim se shpresa e Putinit për të fituar luftën e tij në Ukrainë është që vendosmëria e NATO-s të marrë fund dhe po ashtu edhe furnizimi i Amerikës me para dhe armë. Një presidencë e Trump ose DeSantis do të ishte shansi më i mundshëm i Rusisë për të përçarë perëndimin.

Këtu është i rëndësishëm trajnimi i Putinit si agjent i KGB-së që mund të manipulojë perceptimet. Rreziku nuk është se ai do të bëjë që elektorati i Amerikës të ndryshojë votën e tij. Ka dallime të mëdha midis DeSantis dhe Trump. E përbashkëta e tyre është se flasin pak për madhësinë e shtetit, sigurinë e punësimit ose ripërtëritjen e zinxhirëve të furnizimit global. Donald Trump Jr tallet me presidentin e Ukrainës,duke e quajtur si një “mbretëreshe mosmirënjohëse ndërkombëtare të mirëqenies”. Nëse platformat e tyre do të ishin më pak kulturore, Putin pa dyshim do të gjente kohë për të tallur politikat tatimore të Biden. Çështjet mund të zgjidhen më shpejt se zgjedhjet e ardhshme presidenciale. Këtë vjeshtë 45 miliardë dollarë financimi në Ukrainë që Kongresi miratoi në dhjetor do të mbarojë. Kevin McCarthy, kryetari republikan i Dhomës së Përfaqësuesve të SHBA-së, ka paralajmëruar tashmë kundër një “çeku të bardhë” për Ukrainën. Shumë nga kolegët e tij do ta mbështesnin.

Askush nuk e di se çfarë beson McCarthy. Ndërsa një koleg tha: “Nëse McCarthy është vetëm, a ekziston ai?” Është e dyshimtë që folësi i SHBA-së mund të mbajë një kallam peshkimi, e lëre më të mbajë një qëndrim politik. Sido që të jetë, Ukraina ka të ngjarë të jetë në fletëvotim vitin e ardhshëm. Politika e jashtme rrallëherë është vendimtare në garat presidenciale në SHBA. Zakonisht është ekonomia. Por kultura shpesh luan një rol. Dhe Ukraina po kthehet në një ndarje kulturore të SHBA-së.

Ashtu si mosmbajtja e maskave që identifikonte njerëzit si një liberal në pandemi, flamuri ukrainas është bërë një simbol i kulturës së zgjimit. Pothuajse e gjithë fusha e mbetur republikane – nga ish-zëvendëspresidenti Mike Pence tek ish-ambasadorja e OKB-së Nikki Haley – janë kundër Rusisë. Në të vërtetë, ata kritikojnë Bidenin se nuk ka bërë mjaftueshëm për Ukrainën. E dyta pas luftës në terren, beteja që Putini do të shikojë më nga afër janë zgjedhjet paraprake republikane. Nëse gjithçka shkon mirë për të, ai do t’i varë shpresat e tij tek zgjedhjet e përgjithshme. (Financial Times)