Pushtimi i Tajvanit është afër!

Një pushtim kinez i Tajvanit gjithashtu ka potencialin të shkaktojë një krizë të sigurisë kombëtare për SHBA-në. Nëse Kina ndërpret eksportet e gjysmëpërçuesve nga Tajvani, ushtria amerikane, e cila mbështetet tek ata, do të përballet me një problem kritik

Megjithëse zyrtarët amerikanë thonë se nuk janë në dijeni të ndonjë informacioni specifik që tregon se Kina mund të lëvizë së shpejti dhe të pushtojë Tajvanin, administrata Biden është bërë gjithnjë e më e shqetësuar se kjo mund të ndodhë. Një frikë e madhe është se Pekini do të ndërpresë hyrjen në të gjithë ose një pjesë të ngushticës së Tajvanit, përmes së cilës kalojnë rregullisht anijet detare të SHBA. Çdo përshkallëzim i tensionit midis Kinës dhe Tajvanit do të kishte pasoja për ekonominë dhe bizneset globale. Shqetësimet janë shtuar ditët e fundit, pasi administrata punon për të larguar kryetaren e Dhomës së Përfaqësuesve, Nancy Pelosi, që të mos bëjë një vizitë të propozuar në Tajvan muajin e ardhshëm, shkruajnë Edward Wong, David E. Sanger dhe Amy Qin nga The Times. Disa analistë thonë se ka mënyra më pak të rrezikshme që SHBA të demonstrojë mbështetje për Tajvanin sesa vizita e Pelosit.

Në vend të kësaj, Uashingtoni mund të dërgojë një oficer të lartë ushtarak ose të nënshkruajë një marrëveshje dypalëshe tregtare, e cila mund të ndihmojë ishullin të zvogëlojë varësinë e tij ekonomike nga Pekini.

Advertisements

Zyrtarët kinezë kanë denoncuar planet e Pelosit dhe kanë kërcënuar me hakmarrje. Rreziqet për Tajvanin nga agresioni kinez kanë fituar urgjencë që nga sulmet e Rusisë në Ukrainë. Dhe zyrtarët kinezë janë shumë të vetëdijshëm se administrata Biden ka zbatuar mësimet e nxjerra nga pushtimi rus duke e shtyrë Tajvanin të urdhërojë raketa dhe armë të vogla për luftë asimetrike. Qëllimi është të sigurohet që ishulli demokratik të ketë armatim dhe sisteme të mjaftueshme të mbrojtjes efektive për të penguar liderët kinezë nga përpjekjet për ta sulmuar atë. Një pushtim kinez i Tajvanit gjithashtu ka potencialin të shkaktojë një krizë të sigurisë kombëtare për SHBA-në. Nëse Kina ndërpret eksportet e gjysmëpërçuesve nga Tajvani, ushtria amerikane, e cila mbështetet tek ata, do të përballet me një problem kritik.

Një firmë e vetme, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, furnizon më shumë se 90 për qind të furnizimit global të kategorisë më të avancuar të gjysmëpërçuesve të prodhuar në masë.

Në SHBA, Senati pritet të votojë një projektligj që do të sigurojë më shumë se 52 miliardë dollarë për kompanitë që ndërtojnë fabrika gjysmëpërçuese në vend. Tensionet e rritura vijnë pasi pasojat e ngadalësimit ekonomik të Kinës po ndihen globalisht. Industria gjysmëpërçuese e Tajvanit po lulëzon, por rritja e çmimeve të lëndëve të para, zinxhirët e furnizimit të rrënjosur u përkeqësuan nga bllokimet në Kinë dhe efektet e luftës në Ukrainë paraqesin rreziqe të konsiderueshme për ekonominë e ishullit. “Të gjitha këto janë sfida globale, por Tajvani është në majë – në pikën më të rëndësishme të këtyre rreziqeve”, tha Syaru Shirley Lin, një bashkëpunëtor i lartë në Institutin Brookings, në një ngjarje në maj. Çdo rënie e mëtejshme në ekonominë e Kinës do të kishte një efekt të madh në Tajvan, eksportet e të cilit në Kinë arritën një rekord vitin e kaluar. (New York Times)