Pse shishet e ujit kanë një datë skadence?!

35

Edhe pse data e skadimit në vetvete është e pakuptimtë për sa i përket prishjes së ujit, informacioni i prodhimit mund të jetë i dobishëm në gjurmimin e ndotjes, gabimeve në shishe ose kujtimeve të produktit

Sapo keni përfunduar një stërvitje intensive dhe merrni një shishe të ftohtë me ujë. Hapni tapën dhe ndërsa e çoni shishen tek buzët, vëreni se data e skadimit thotë se uji ka skaduar dy muaj më parë. Ju menduat vetëm se shishja dukej pak e pluhurosur. Por, a duhet të shqetësoheni? Sigurisht që jo. Uji nuk prishet. Të kesh një datë freskie në një shishe me ujë ka po aq kuptim sa të kesh një datë skadimi të sheqerit ose kripës. Ka disa arsye pse shishet e ujit vijnë me një datë skadimi. Kryesorja është burokracia qeveritare: Uji është një produkt ushqimor i konsumueshëm, dhe si i tillë, ai i nënshtrohet ligjeve që kërkojnë data të skadimit në të gjitha produktet e konsumueshme.

Përveç kësaj, data e skadimit të ujit në shishe ka përfitime të caktuara për prodhuesin. Edhe pse uji, në vetvete, nuk skadon, shishja plastike në të cilën gjendet “skadon” dhe përfundimisht do të fillojë të shpërndajë kimikatet në ujë. Kjo jo domosdoshmërish do ta bëjë ujin toksik, por mund ta bëjë atë të ketë shije disi më pak të mirë se “burimi malor i freskët”. Nëse konsumatorët kontaktojnë kompanitë e pijeve për t’u ankuar se uji që kanë blerë disa vjet më parë ka shije të keqe, shishet mund të vënë në dukje se është faji i tyre që nuk e pinë atë deri në datën e skadimit.

Për më tepër, shumë kompani mbushin ujë duke përdorur të njëjtat makina që përdorin për të mbushur pije të gazuara dhe pije të tjera, të cilat skadojnë dhe duhet të kenë një datë skadimi. Është më e lehtë dhe më efikase që thjesht të vendosësh një vulë në të gjitha shishet (nevojiten apo jo) në vend që të blesh një makinë speciale vetëm për ujë në shishe. Së fundi, datat e skadimit janë zakonisht vetëm një element i një kodi të shtypur që identifikon gjithashtu datën, fabrikën e shisheve dhe informacione të tjera. Edhe pse data e skadimit në vetvete është e pakuptimtë për sa i përket prishjes së ujit, informacioni i prodhimit mund të jetë i dobishëm në gjurmimin e ndotjes, gabimeve në shishe ose kujtimeve të produktit.