Pse lëvizin sytë kur jemi në gjumë?

Studimi i ri zbulon se sytë lëvizin kur jemi në gjumë, sepse kur shohim ëndrra ata lëvizin njëjtë, sikur edhe kur shohim pamje në jetën reale. Sytë lëvizin kur shohin pamje, megjithëse jemi të pavetëdijshëm. Secila lëvizje gjatë “Lëvizjes rapide të syve” – periudha kur shohim ëndrra – ndodhë pasi të “kenë ndërruar skenat” gjatë ëndrrës që shohim. Për të kryer studimin, janë përdorur 19 persona që vuajnë nga epilepsia. Atyre ju është lidhur truri me elektroda dhe janë monitoruar për dy javë, transmeton Telegrafi. Monitorimi është bërë për 24 orë, në mënyrë që të krahasohen lëvizjet që bëhen me sy hapë dhe atyre kur sytë janë të mbyllura. Hulumtimi konkludon se lëvizjet e syve janë të njëjta, sikur njeriu është i zgjuar, e poashtu edhe kur është duke fjetur.