Pse kubanezët po shkojnë të luftojnë për Rusinë në Ukrainë dhe më vonë po kërkojnë të kthehen në shtëpi?

Për muaj të tërë, qindra kubanë janë larguar në heshtje nga ishulli për të luftuar për Rusinë në luftën e saj në Ukrainë.

Sipas mediave të huaja, me këtë ata kanë “ndjekur” premtimet për para dhe shtetësi ruse nga rekrutuesit e fshehtë në internet.

Në pjesën më të madhe të Kubës, ekonomia është ndalur teksa ishulli i drejtuar nga komunistët përballet me rënie të mprehtë të turizmit, rritje e inflacionit dhe ripërtëritje e sanksioneve të SHBA-së.

Advertisements

Në vende si Santa Clara, një qytet me rreth 250,000 njerëz me ndërprerje të shpeshta ditore për orë të tëra të energjisë elektrike dhe më shumë kuaj dhe karroca në rrugë sesa makina, kishte një numër të pakufizuar burrash të pakënaqur – të gatshëm për t’u rekrutuar.

Burra si Miguel, i cili në korrik udhëtoi për në Rusi dhe menjëherë pas kësaj ishte në vijën e parë të luftës me Ukrainën, tha nëna e tij Cecilia për CNN.

“Djali im fitonte rreth 2000 pesos në muaj”, tha ajo duke punuar në punë të çuditshme në Santa Clara. “Nuk mund të blesh një kuti vezë me to tani. Ai thjesht donte të na bënte jetën më të mirë”.

Cecilia tha se kishte frikë nga reprezaljet ruse kundër djalit të saj dhe i kërkoi CNN të mos identifikonte asnjërin prej tyre dhe të përdorte pseudonime në vend të emrave të tyre të vërtetë.

Por shumë shpejt Miguel i tha nënës së tij se donte të kthehej në shtëpi.

“Ai ka parë atë që shihni në një luftë”, ka thënë Cecilia. “Ai tha se ka parë të plagosur. Se në spital njerëzit mbërritën pa krahë dhe këmbë. Ai nuk është mësuar ta shohë gjëra të tilla”.

Miguel u ankua për sëmundje për të mos pasur nevojë të luftonte, por oficerët e tij eprorë rusë nuk i pranuan justifikimet e tij.

Herën e fundit që Miguel foli me nënën e tij në shtator, ai tha se oficerët rusë ia kishin hequr telefonin si ndëshkim dhe se duhej të korruptonte njërën prej tyre që të mund ta përdorte telefonin përsëri.