Pse ka më shumë njerëz djathtakë?

Njerëzit zakonisht nuk dakordohen për shumë gjëra, por ekziston një gjë për të cilën shumica dakordohen, dhe kjo është përgjigjja në pyetjen se cilën dorë e përdorin më shpesh. Dora që përdoret për të shkruar, sigurisht do të përdoret edhe për ushqim, dhe shumica e njerëzve në botë, rreth 96 për qind, për këtë e përdorin dorën e djathtë. Animi ndaj njërës apo anës tjetër fillon në tru. Dihet se hemisfera e majtë i kontrollon aktivitetet e djathta dhe anasjelltas, dhe kjo do të thotë se ana e majtë është përgjegjëse për anën e djathtë të trupit. Disa pohojnë se ndarja neurologjike ka të bëjë me karakteristikat e kafshëve që kanë jetuar afër 500 milionë vjet më parë. Truri tek ato ka evoluar ashtu që ana e majtë është bërë përgjegjëse për gjërat rutinore, si kërkimi për ushqim, ndërsa ana e djathtë ka mbetur e lirë për zbulimin dhe reagimin ndaj sfidave në mjedis.

Kjo mund të shihet në lloje të ndryshme të peshkut, bretkosave dhe zogjve, të cilët shpesh e sulmojnë gjahun që e shohin me syrin e djathtë, dhe ekzistojnë edhe dëshmi të pjesshme që njerëzit ishin kryesisht djathtakë nga mënyrat se si i bënin veglat nga guri dy milionë vjet më parë.

Shkencëtarët supozojnë se hemisfera e majtë e trurit evoluon për gjuhën, dhe se shprehja e dorës së djathtë mund të intensifikohet vetëm si një efekt anësor. Ata argumentojnë se djathtakët janë sigurisht vetëm rastësi e lojës dhe lidhjes së trurit. Megjithatë, ta dëshmosh këtë është e vështirë apo edhe e pamundur, meqë hulumtimet do të duhej të përfshinin edhe teste neurologjike të paraardhësve që kanë vdekur shumë kohë më parë. Disa hulumtime madje tregojnë se majtakët më lehtë e marrin veten nga dëmtimi i trurit, si dhe që dora e majtë u jep avantazhin e befasisë në luftë, që do të thotë se mund të jenë më të mirë në artet marciale. E vërteta është se askush nuk do ta zbulojë kurrë se cila ishte sekuenca e ngjarjeve që e bënë njeriun të mbështetet më shumë në anën e djathtë të trupit, respektivisht në anën e majtë të trurit.

Advertisements