Pse binjakët nuk kanë shenja gishtash identike?

Binjakët identikë kanë përbërje gjenetike të lidhur ngushtë me dallime të vogla dhe pamje të ngjashme fizike. Por, si ata që nuk janë binjakë, binjakët identikë kanë të gjithë gjurmët unike të gishtërinjve. Për shkak të faktorëve mjedisorë që ndikojnë në zhvillimin e tyre brenda mitrës, është e pamundur që binjakët identikë të kenë të njëjtat gjurmë gishtash

 

Është një ide e gabuar që binjakët kanë shenja gishtash identike. Ndërsa binjakët identikë ndajnë shumë karakteristika fizike, secili person ka ende gjurmën e tij unike të gishtit. Nëse jeni kurioz se si binjakët identikë janë të ngjashëm dhe se si gjurmët e gishtave të përbashkëta nuk janë të mundshme, lexoni për të mësuar më shumë.

LLOJET E BINJAKËVE. Ekzistojnë dy lloje të binjakëve: vëllazërore dhe identike. Dallimet në fund të fundit qëndrojnë në përbërjen e tyre gjenetike, ose ADN-në.

Advertisements

BINJAKË VËLLAZËRORË. Binjakët vëllazërorë zhvillohen nga dy vezë të veçanta dhe dy spermatozoide të ndryshme. Binjakët vëllezër ndajnë 50 për qind të ADN-së si rezultat. Meqenëse ata nuk ndajnë më shumë ADN sesa vëllezërit e motrat që nuk janë binjakë, është e mundur të kesh një djalë dhe një vajzë në një grup vëllazëror binjakësh. Kjo nuk është e mundur në një grup identik binjakësh.

BINJAKE IDENTIKE. Binjakët identikë, nga ana tjetër, formohen brenda së njëjtës vezë që ndahet në dysh, gjë që rezulton në të dy individët të kenë ADN të ngjashme, por jo saktësisht të njëjtë. Në fakt, sipas revistës Smithsonian, një studim i vitit 2021 me 381 binjakë identikë dhe 2 grupe treshe identike zbuloi se vetëm 38 kishin gjene identike. Ata ndajnë shumë ngjashmëri fizike si rezultat i ADN-së së përbashkët, duke përfshirë ngjyrën e flokëve, ngjyrën e syve dhe tonin e lëkurës. Në fakt, thuhet se një në katër binjakë identikë pasqyrojnë njëri-tjetrin. Megjithatë, faktorët mjedisorë mund të krijojnë dallime të vogla në paraqitjet fizike të binjakëve identikë, gjë që është mënyra se si njerëzit e tjerë në thelb mund t’i dallojnë ata. Disa ndryshime themelore mund të përfshijnë peshën dhe lartësinë. Gjurmët e gishtërinjve nuk përfshihen në këto ngjashmëri gjenetike. Kjo për shkak se formimi i gjurmëve të gishtërinjve varet nga faktorët gjenetikë dhe mjedisorë në mitër.

CILAT JANË SHANSET PËR GJURMËT IDENTIKE TË GISHTËRINJVE TEK BINJAKËT? Shanset për gjurmë identike të gishtërinjve tek binjakët identikë janë të pakta në asnjë. Ndërsa artikujt anekdotikë në internet shpesh diskutojnë mundësinë e një mundësie që shkenca të jetë e gabuar, asnjë hulumtim nuk ka gjetur që binjakët identikë mund të kenë të njëjtat gjurmë gishtash. Binjakët identikë mund të ndajnë karakteristika të ngjashme të gjurmëve të gishtërinjve të tyre, duke përfshirë sythe dhe kreshtat. Por të kesh ngjashmëri të tilla me syrin e lirë nuk do të thotë se përbërja e gjurmëve të gishtave është saktësisht e njëjtë. Asnjëherë dy njerëz nuk janë gjetur që të kenë të njëjtat gjurmë gishtash – duke përfshirë binjakët identikë. Gjithashtu, është e rëndësishme të mbani në mend se gjurmët e gishtërinjve ndryshojnë gjithashtu midis gishtërinjve – kjo do të thotë që ju keni një gjurmë unike në çdo gisht. Megjithatë, disa studime kanë prekur keqkuptimin se binjakët identikë kanë të njëjtat gjurmë gishtash.

Një studim i tillë hetoi gjurmët e gishtërinjve në binjakë identikë duke parë mostrat e gjurmëve të tyre nga këndvështrime të ndryshme. U zbulua se shenjat e gishtërinjve mund të duken jashtëzakonisht të ngjashme në fillim. Por, ju mund të analizoni grupe të shumta në kënde të ndryshme për të përcaktuar dallimet. Binjakët identikë kanë përbërje gjenetike të lidhur ngushtë me dallime të vogla dhe pamje të ngjashme fizike. Por, si ata që nuk janë binjakë, binjakët identikë kanë të gjithë gjurmët unike të gishtërinjve. Për shkak të faktorëve mjedisorë që ndikojnë në zhvillimin e tyre brenda mitrës, është e pamundur që binjakët identikë të kenë të njëjtat gjurmë gishtash. Vëzhgimet anekdotike sugjerojnë se ekzistojnë disa ngjashmëri, por nuk ka kërkime për ta mbështetur këtë.