Protestat dhe kundërprotesta në Kroaci, rreth të drejtës së abortit

Në disa qytete kroate sot po mbahen protesta në mbështetje të Mirela Çavajdi, gruas shtatzënë të cilës nuk iu lejua ta ndërpresë shtatzëninë në Kroaci, pasi vendosi ta bëjë këtë në Slloveni. Paraqitja e saj e guximshme publike nxiti veprime dhe iniciativa qytetare dhe ligjore.

Protestat u quajtën “Mjaft! Shkatërrimi i shëndetit publik dhe neglizhimi i shëndetit të grave!” po ndodh në të gjithë Kroacinë. Protestat u mbajtën në solidaritet me Çavajdën, por edhe me të gjitha gratë të cilave iu mohuan abortet e garantuara me ligj dhe forma të tjera të kujdesit shëndetësor në Kroaci.

Përveç Zagrebit, qytetarët kanë protestuar edhe në Pula, Sisak, Rijekë, Split, Shibenik, Osijek, Zadar dhe Korçulë. Protestat në të gjitha qytetet kanë nisur në orën 18.

Advertisements

Ky rast shkaktoi revoltë të madhe në Kroaci, për shkak të së cilës u organizuan edhe protestat e sotme.