Profesori i përgjigjet pyetjes së përjetshme: Çka më duhet matematika në jetën time?

Ai i bëri mësuesit të matematikës Jeremy Kahn pyetjen që mundon breza të tërë studentësh – kur dhe ku të përdoren të gjitha ato sinus, kosinus, integralë dhe orë të tjera të algjebrës dhe gjeometrisë.

Ndryshe nga kolegët e tij, Khan nuk ishte i revoltuar dhe i hutuar nga pyetja, kështu që ai renditi pesë arsye pse matematika është e rëndësishme.

  1. Matematika të mëson ta pranosh kur nuk je në të drejtë

Dhe jo vetëm kaq, por për të shkuar më tej dhe për të zgjidhur detyrat e pamundura.

Advertisements

Për shembull, Pjetri dhe Maria qëndrojnë përpara tabelës dhe zgjidhin një ekuacion. Maria është e sigurt që ekuacioni është i saktë dhe Pjetri e di me siguri se është i gabuar. Në orën tjetër, të dy ndryshuan mendje. Maria beson se ekuacioni është i pasaktë dhe Pjetri bën me mosbesim me duar dhe fyen Marinë. Tingëllon si një trillim për ju? Matematikanë përballen me situata të tilla çdo ditë.

Pyesni cilindo mësues se çfarë të bëjë nëse detyra nuk mund të zgjidhet dhe përgjigjja do të jetë e thjeshtë: “Filloni nga fillimi dhe përpiquni ta zgjidhni ndryshe. Dhe mos u shqetësoni për gabimet që keni bërë, sepse ato ju kanë çuar në rrugën e duhur”.

  1. Të përdorësh fjalë precize dhe të duhura

Saktësia është një karakteristikë e matematikanëve. Çdo nocion dhe fenomen ka një përkufizim të saktë dhe të qartë.

Mos harroni kur mësuesit ju bënë të mësoni përmendësh çdo përkufizim të figurave gjeometrike ose teoremën e Pitagorës? Ju nuk mund ta imagjinoni se ku dhe kur do të keni mundësinë të përdorni atë njohuri të ngulitur. Mendoni – a themi gjithmonë fjalë pa hezitim për asnjë moment, pikërisht në kontekstin e kuptimit të tyre? A mund të përgjigjeni në një sekondë se çfarë është lumturia dhe çfarë është dashuria? A do të përdoren të njëjtat fjalë nga dikush afër jush? Dhe më e rëndësishmja – a mund të përmendni diçka që nuk ka një përkufizim të saktë?

  1. Të mendoni disa hapa para të tjerëve

Zgjidhja e problemeve të matematikës është si të luash shah. Çdo lëvizje e gabuar ose e pakujdesshme mund të ketë pasoja të tmerrshme.

Sa herë kur keni zgjidhur një detyrë algjebër keni përfunduar në një rrugë pa krye, sepse diku vendosni një minus në vend të një plusi? Edhe gabimi më i vogël mund të prishë gjithçka dhe të bëhet një pengesë e madhe në synimin tuaj për të përfunduar detyrat e shtëpisë sa më shpejt të jetë e mundur. Matematika na mëson të jemi të përqendruar dhe të përgjegjshëm për atë që bëjmë. Kjo nuk është një gjë e vogël, apo jo?

  1. Jo si të gjithë të tjerët, por në mënyrën tuaj!

“Ajo që po them tani është një gënjeshtër”, tingëllon paradoksi i njohur i gënjeshtarit. Ky është përshkrimi më i mirë i gjithçkaje  që ndodh në shkencën moderne.

Ka shumë teorema, rregulla dhe aksioma që mendohej se ishin të sakta por nuk ishin të sakta. Kjo do të thotë që nuk duhet t’u besojmë verbërisht edhe njerëzve më autoritativë, të paktën derisa të shohim vetë nëse është ashtu siç thonë ata. Shkencëtarët e quajnë atë “skepticizëm të përgjegjshëm”, dhe matematika na mëson atë në një mënyrë të shkëlqyeshme.

  1. Kurrë të mos dorëzohesh

Sepse nëse nuk e zgjidhni detyrën, dikush tjetër do të ketë sukses. Atëherë pse të mos jesh i pari?/Fakulteti.mk