PREK 1 NË 10 MILIONË NJERËZ! Çfarë është epilepsia

Epilepsia muzikogenike është një gjendje që përfshin konvulsione – shpërthime të papritura të aktivitetit elektrik në tru që mund të shkaktojnë simptoma të tilla si humbja e vetëdijes dhe dridhjet e pakontrollueshme të muskujve.

Kjo  lloj epilepsie vlerësohet të prekë 1 në 10 milionë njerëz.

Për shkak se epilepsia muzikogjene është kaq e rrallë, ekspertët mjekësorë nuk dinë shumë për të. Duket se ndodh më shpesh kur njerëzit dëgjojnë muzikë, por është raportuar edhe te njerëzit që luajnë muzikë. loji i muzikës që shkakton krizat duket se ndryshon nga personi në person.

Advertisements

Simptomat e epilepsisë muzikogjene

Shumica e asaj që dihet për epilepsinë muzikogjene vjen nga studime të vogla në të cilat studiuesit analizuan një person ose një numër të vogël njerëzish me këtë lloj epilepsie specifike. Simptoma kryesore janë krizat e papritura që ndodhin gjatë dëgjimit ose luajtjes së muzikës.

Krizat që ndodhin në epilepsinë muzikogjene janë zakonisht kriza komplekse fokale. Kjo do të thotë se ata janë të izoluar në njërën anë të trurit dhe shkaktojnë dëmtime në vetëdije.

Simptomat e krizave muzikore të raportuara në studimet e rastit përfshijnë:

 • përtypja dhe gëlltitja nënndërgjegjeshëm
 • parestezitë e duarve
 • ritmi i shpejtë i zemrës
 • presionin e lartë të gjakut
 • ndjesi atipike të barkut
 • nauze dhe të vjella
 • halucinacione

Një studim spanjoll raportoi se disa njerëz përjetuan kriza të shoqëruara me ndjenja të këndshme.

Shkaqet e epilepsisë muzikogjene

Epilepsia muzikogenike nxitet nga stimujt muzikorë, veçanërisht dëgjimi i këngëve që provokojnë një reagim të fortë emocional. Ajo gjithashtu është shkaktuar nga luajtja e muzikës apo edhe duke ëndërruar për muzikë. Njerëzit kanë raportuar se rreshta të veçantë në këngë ose në repertorët e kompozitorëve të caktuar shkaktuan krizat e tyre.

Shpesh, krizat zhvillohen pa ndonjë shkak themelor të njohur. Disa raste të epilepsisë muzikogjene janë lidhur me:

 • displazi fokale kortikale, e cila përfshin zona të zhvillimit atipik të trurit
 • encefaliti autoimun, një gjendje në të cilën sistemi imunitar sulmon indet e trurit
 • tumoret e trurit
 • gliosis, një lloj cikatrice në tru

Epilepsia muzikogjene ka qenë e lidhur me aktivitetin në lobin temporal në anën jo dominuese të trurit.

Trajtimi i epilepsisë muzikogjene

Ashtu si llojet e tjera të epilepsisë, epilepsia muzikogjene zakonisht trajtohet me medikamente antikonvulsante.

Medikamentet që janë përdorur në hulumtim përfshijnë:

 • levetiracetam
 • karbamazepinë
 • lamotrigine
 • gabapentinë
 • fenitoinë
 • topiramat
 • tiagabinë
 • okskarbazepinë
 • zonisamidi
 • clobazam
 • primidone
 • lacosamide

Kirurgjia ndonjëherë përdoret për të trajtuar epilepsinë muzikogjene që nuk i përgjigjet medikamenteve.

Në një rast studimi të vitit 2022, studiuesit trajtuan me sukses një grua 37-vjeçare me ablacionin me lazer, i cili përfshin përdorimin e një lazeri për të shkatërruar indet e trurit.

Epilepsia muzikogenike është jashtëzakonisht e rrallë. Karakterizohet nga konvulsione që zhvillohen në prani të nxitësve muzikorë. Konvulsionet zakonisht shkaktohen nga dëgjimi i një lloji të caktuar muzike.

Studiuesit janë ende duke u përpjekur të mësojnë se si të menaxhojnë më së miri epilepsinë muzikogjene. Në disa njerëz, gjendja duket se i përgjigjet medikamenteve antikonvulsante. Kirurgjia ka qenë një trajtim efektiv për disa njerëz kur gjendja nuk i është përgjigjur medikamenteve.