Politiko: Shqipëria, Maqedonia e Veriut dhe Kosova e konfirmuan aleancën me SHBA-në duke pranuar refugjatë nga Afganistani

Beograd, 18 gusht – Shqipëria, Maqedonia e Veriut dhe Kosova janë janë vendet e para evropiane që thanë se do të sigurojnë strehim të përkohshëm për afganët të cilët udhëtojnë për në SHBA pasi që ikën nga pushtimi i aleatëve në vendin e tyre.

Siç kumtoi sot portali nga Brukseli Politiko, sipas mediumeve, shumica e civilëve të cilët punuan me misionet amerikane apo ndërkombëtare në Afganistan janë evakuuar deri presin viza amerikane. Shtëpitë e studentëve janë zbrazur për afganët të cilët vijnë në Shqipëri, përderisa Maqedonia e Veriut, ceket, kumtoi se do të vihen në dispozicion pushimoret dhe hotelet. Kosova kumtoi se ka kapacitet të pranojë deri 10.000 njerëz. Të mërkurën në Shqipëri duhet të arrijnë refugjatët e parë.

Tre vendet, siç vëren Politiko, janë mes më të varfrat në Evropë dhe të tri vendet shpresojnë se në fund do t’I bashkangjiten Bashkimit Evropian – edhe pse akoma ka pengesa të konsiderueshme para se të ndodhë kjo. Kjo është një nga arsyet që ato mbështeten shumë në lidhjen e tyre me Shtetet e Bashkuara.

Advertisements

“Këto tre janë vendet më proamerikane në Evropë, dhe me siguri edhe në botë, si në raport me disponimin e popullatës dhe në raport me dakordimin tek klasa politike, pa marrë parasysh administratën që është në pushtet në SHBA”, tha Tobi Vogel, analist në Këshillin për politikë për demokratizim, think-tenk me seli në Berlin. Ato do të bëjnë shumë në mënyrë që t’u adaptohen të gjitha kërkesave që mund t’i ketë SHBA-ja”, konsideron Vogel.

Për Maqedoninë e Veriut, kjo gjithashtu është mënyrë që të tregohet se e kupton seriozisht anëtarësimi në NATO dhe për të marrë mbështetje diplomatike në mënyrë që t’I zhbllokojë negociatat inkuadruese me BE-në, ceket mes tjerash në analizën e Politiko-s.

Të gjitha 27 vendet e BE-së, përkujton, u dakorduan të fillojnë negociata të përbashkëta për anëtarësim me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë në mars të vitit 2020. Por, Bullgaria parashtroi veto kundër anëtarësimit të Maqedonisë së Veriut, derisa ajo nuk e njeh se gjuha e saj rrjedhë nga gjuha bullgare dhe nuk I riaftëson librat shkollorë të historisë, në mënyrë që të reflektojë prani më të fuqishme bullgare.

“Falënderimi për Shtetet e Bashkuara është jashtëzakonisht I lartë duke apsur parasysh atë se sa njerëzit janë të zhgënjyer dhe të mllefosur me BE-në. Njerëzit mendojnë se SHBA-ja është partneri kyç strategjik I vendit”, thotë Predrag Arsovski, komentues dhe kolumnist nga Maqedonia e Veriut.

“I tërë rajoni pret ndryshim të rëndësishëm nga ana e administrates së tanishme amerikane në krahasim me administratën e Trampit. Ata presin që Bajden të jetë shumë më I përfshirë. Ky është shkaku që ata dëshirojnë ‘t’I paguajnë çipat e vetë’” herët”, tha ai, qëndron në analizën e Politiko-s.