Pesë gjëra që duhen shmangur gjatë shtatzënisë

Pasi të zbuloni se jeni shtatzënë, do të përballeni me shumë dyshime. Ju mund të mos jeni të sigurt se çfarë është e shëndetshme për ju dhe fëmijën tuaj.

Çdo gjë që konsumoni në mënyrë direkte ose indirekte arrin në mitër dhe hyn në gjakun e fëmijës përmes placentës. Përveç cigareve dhe alkoolit, këtu janë disa gjëra të tjera që duhet të shmangni, transmeton portal arbresh.info

Kafe

Advertisements

Kafeja nuk është plotësisht e ndaluar të pihet gjatë shtatzënisë, por duhet konsumuar në mënyrë të moderuar. Marrja e lartë e kafeinës, veçanërisht gjatë tremujorit të parë, rrit shanset e abortit ose peshës së ulët të lindjes. Ekspertët rekomandojnë kufizimin e marrjes së kafeinës në 200 deri në 300 miligramë në ditë, që do të thotë një deri në dy filxhanë kafeje.

Dieta e rreptë

Një dietë e ekuilibruar është çelësi për ruajtjen e shëndetit të mirë gjatë shtatzënisë. Kjo është faza në të cilën rritet nevoja për kalori dhe lëndë ushqyese për të plotësuar nevojat e nënës dhe foshnjës në rritje. Mungesa e lëndëve ushqyese mund të kontribuojë që një fëmijë të vuajë nga dëmtimi i tubit nervor, pesha e ulët në lindje, aborti dhe lindja e parakohshme.

Sauna

Saunat kanë temperature të lartë, gjë që rrit temperaturën e trupit të gruas shtatzënë. Temperaturat mbi 38 gradë në tremujorin e parë të shtatzënisë mund të shkaktojnë anomali kongjenitale tek foshnjat. Prandaj, është më mirë të shmangni shkuarjen në vende me temperatura të larta, si sauna ose vaska. Ushtrimet në kushte të ngjashme gjithashtu duhet të shmangen.

Ushtrimet intensive

Gratë shtatzëna duhet të kenë kujdes me aktivitetin fizik që kryejnë, duke shmangur ato aktivitete që kërkojnë shumë energji apo lëvizje të papritura. Në të kundërt, ushtrimet më të buta, si ecja, noti ose joga prenatale, janë jashtëzakonisht të dobishme për shëndetin e një gruaje shtatzënë dhe parandalojnë komplikime të tilla si preeklampsia dhe diabeti gestacional.

Shëndeti emocional

Shtatzënia është një periudhë gjatë së cilës emocionet ndryshojnë vazhdimisht. Siklet, pasiguri dhe frika e një roli të ri mund të shkaktojnë ankth dhe stres për nënën e ardhshme. Stresi rrit nivelin e kortizolit, i cili ka një ndikim të drejtpërdrejtë në mirëqenien e fetusit dhe rrit rrezikun e abortit.