Përvjetori i vdekjes së Xhemal Bijedić, si ndodhi aksidenti ajror në Sarajevë

328

Më 18 janar 1977, Xhemal Bijedić ndërroi jetë tragjikisht, në kulmin e karierës së tij. Gjegjësisht, në një aksident ajror që ndodhi gjatë rrugës për në Sarajevë, Bijedić vdiq së bashku me gruan e tij Razija. Ata lanë pas tre fëmijë: Dragana, Azra dhe Milenko.

Xhemal Bijedić lindi më 12 prill 1917 në Mostar, ku u rrit si pasardhës i një familje të shquar tregtare. Si student i shkollës së mesme, ai simpatizoi lëvizjen komuniste, së cilës iu bashkua gjatë studimeve në Beograd. Në tetor 1939, ai u pranua në SKOJ në Beograd dhe në dhjetor 1939 në organizatën Mostar në CPY.

Ai është burgosur katër herë, çdo herë në Mostar. Gjatë Luftës së Dytë Botërore, ai mori pjesë aktivisht në Luftën Nacional çlirimtare si anëtar i Partisë. Pas luftës, ai u bë Ndihmës Ministër i Brendshëm i Qeverisë së Bosnjës dhe Hercegovinës, pastaj në 1948, Shef i Drejtorisë për Agjitacion dhe Propagandë të Komitetit Qendror të CPBiH. Lista e funksioneve të tij është e gjatë dhe kryeson shkallën hierarkike: përveç dy funksioneve të përmendura, ai ishte gjithashtu Sekretari i Komitetit Rajonal të CPY për Hercegovinën, një anëtar i Këshillit Ekzekutiv të Bosnjë dhe Hercegovinës, President i Këshillit të Republikës, President i Asamblesë së SRBiH dhe në fund President i Këshillit Ekzekutiv Federal. ) 1971 Nënshkruesi i fletëpalosjeve për luftën për autonominë e Bosnjë dhe Hercegovinës në periudhën e mesluftës deri në 1941, deri në vdekjen e tij, mbrojti zhvillimin e ekonomisë, zbatimin e parimeve të vetëqeverisjes, promovimin e Jugosllavisë jashtë vendit dhe forcimin e Paktit të Mos Lidhjes.

Bijedić ishte gjithashtu organizatori i reformës së re ekonomike dhe infrastrukturës boshnjake, veçanërisht ndërtimi i një rrjeti modern rrugor, ujësjellës rajonal, kanalizime të qytetit dhe telekomunikacioneve, dhe projekti kulturor i realizuar pjesërisht “Një mijë shkolla” në vitet 1980. Në një kohë të shkurtër ai u takua me të gjithë shtetarët e rëndësishëm botërorë të asaj kohe, Mao Tse-Tung, Gerald Ford, Leonid Brezhnev.

Ai ishte gjithmonë me Titon, spekulohej si pasardhësi i tij i mundshëm, gjë që hapi dyshime për një përplasje aeroplani. Historitë në lidhje me përfshirjen e gruas së Titos Jovanka Broz në këtë aksident ajror kanë mbetur të gjalla deri më sot. Domethënë, Tito, i cili deri atëherë kishte udhëtuar vazhdimisht nëpër botë me Jovanka, vendosi gruan e tij në arrest shtëpiak pas kësaj aksidenti aeroplani.

Xhemal Bijedić ishte një njeri që të gjithë e donin dhe sigurisht që ai është një nga politikanët më të dashur nga epoka komuniste, veçanërisht në vendin tonë për të cilin ai ka luftuar gjithmonë. Ai është një nënshkrues i fletëpalosjeve për luftën për autonominë e BiH në periudhën e mesluftës deri në 1941. Një grup autorësh po punojnë për një libër rreth Xhemal Bijedić, i cili do të përfundojë së shpejti.

Do të mbulojë tërë jetën e tij dhe do të përmendë një numër të madh anekdotash, të cilat tregohen edhe sot për të. Do të flitet gjithashtu për një përplasje aeroplani në të cilin ai vdiq dhe rrethanat që kurrë nuk e sqaruan plotësisht se si ndodhi. Familja e Xhemal Bijedić u përpoq të merrte dokumentet në lidhje me aksidentin e përmendur, të cilat janë në Beograd, por autoritetet atje nuk e lejuan atë.

Disa herë ata kërkuan të shihnin raportin e aksidentit, por çdo herë ata u refuzuan, pa ndonjë shpjegim. Ata nuk mund të shihnin as pjesë të aeroplanit. E gjithë kjo tregon se kishte shumë veprime të dyshimta kur avioni u rrëzua.

Bijedić ishte një familjar dhe kudo që shkoi ai nuk u nda nga gruaja e tij Razija, e cila vdiq me të. Sot, çdo vit në ditën e vdekjes së Bijedić, admiruesit e karakterit dhe veprës së Xhemal Bijedić mblidhen në varrezat e Sarajevës në Bare, për t’i dhënë nderime këtij njeriu të madh.