Për shërimin e astmës i dobishëm edhe sporti

2

Për mjekët pediatër, marrja me sport është zgjidhja më e dobishme për kurimin e astmës. Studime të shumta kanë treguar se kapaciteti kardio-frymëmarrës i fëmijës me astmë që praktikon sport, është krejtësisht i krahasueshëm me atë të fëmijës së shëndetshëm dhe se sporti, nëse praktikohet siç duhet, mund të bëhet një mjet efektiv për rehabilitimin e frymëmarrjes.

“Është thelbësore për të edukuar fëmijët dhe prindërit me disa sugjerime, të tilla si kryerja e aktivitetit fizik jashtë zonave urbane me trafik intensiv duke shmangur kohën në të cilën ndotësit arrijnë pikun e përqendrimit në ajër, duke favorizuar sportin herët në mëngjes ose natën vonë, por mbi të gjitha duke arritur kontroll të mirë të sëmundjes, duke kombinuar trajnimin, kur është e nevojshme, me barnat”, shpjegon Diego Peroni, këshilltar i Shoqatës Italiane të Pediatrisë (SIP).

“Cilin sport duhet të zgjedhësh? Noti është sigurisht më i mirë që tolerohet nga fëmijët astmatikë, sepse zhytja në ujë promovon daljen dhe rritja e ventilimit pulmonar”, shton ai.

Comments are closed.