Pendarovski: Modeli proporcional zgjedhor me lista të hapura dhe ulje të numrit të njësive zgjedhore

Zvogëlimi i numrit të njësive zgjedhore me prag joekzistues ose minimal zgjedhor si dhe listat e hapura kanë potencial të pasurojnë debatin parlamentar dhe të kontribuojnë në zvogëlimin e ndarjeve mes qytetarëve. Besoj se kjo do të kontribuojë në rritjen e kulturës politike demokratike dhe angazhimin më të madh të qytetarëve në proceset politike, theksoi presidenti Stevo Pendarovski në fjalimin e tij në debatin kombëtar për reformën zgjedhore në vend.

Në debatin e sotëm të organizuar nga Instituti për politika evropiane, presidenti theksoi se reforma zgjedhore është një çështje jashtëzakonisht e rëndësishme që e përcakton zhvillimin demokratik dhe mjedisin praktikisht në çdo vend të botës.

“Qëndrimi im prej vitesh është se në planin afatgjatë shteti do të bëhet një shtet më demokratik nëse më shumë subjekte politike bëhen pjesë e një parlamenti më të larmishëm. Kjo do të thotë se më shumë qytetarë do të përfaqësohen përmes përfaqësuesve të tyre në legjislativ dhe në fund do të kontribuojë jo vetëm në rritjen e përgjegjësisë së partive ndaj votuesve, por edhe në kthimin e besimit të qytetarëve në institucionet”, shtoi Pendarovski.

Advertisements

Ai theksoi se në fillim të mandatit të tij ka mbështetur iniciativën e disa subjekteve politike për reformimin e modelit aktual zgjedhor.

Ndryshe, sipas presidentit, një çështje jashtëzakonisht e rëndësishme për demokratizimin e mëtejshëm të vendit – listat e hapura të kandidatëve për deputetë, në të gjitha debatet e mëparshme për këtë temë janë shtypur padrejtësisht në plan të dytë lidhur me çështjen e numrit të njësive zgjedhore.

Ai beson se zvogëlimi i numrit të njësive zgjedhore me pragje zgjedhore joekzistuese ose minimale zgjedhore, si dhe listat e hapura, kanë potencialin për të pasuruar fillimisht debatin parlamentar dhe për të kontribuar në uljen e ndarjeve mes qytetarëve, por edhe se do të kontribuojë në rritjen e kulturës politikës demokratike dhe angazhimin më të madh të qytetarëve në proceset politike nga të cilat, për fat të keq, ata abstenojnë gjithnjë e më shumë me kalimin e viteve.

“Në fakt, një nga karakteristikat e çdo shoqërie të lirë dhe demokratike është pikërisht aftësia, që në mënyrë konstruktive, përmes institucioneve, për t’u përballur me dallimet dhe mosmarrëveshjet që ekzistojnë natyrshëm mes nesh. Ndërsa institucioni kyç për debate të tilla është shtëpia më e lartë e demokracisë – Kuvendi i Maqedonisë së Veriut”, shtoi Pendarovski.

Ai u bëri thirrje të gjithë pjesëmarrësve në debatin e sotëm dhe në të gjitha të ardhshmit për këtë temë, e veçanërisht atyre që në të ardhmen do të vendosin për ndryshime në modelin zgjedhor, kur të shqyrtojnë opsionet e mundshme, të udhëhiqen mbi të gjitha nga interesi publik dhe e ardhmja më e mirë për të gjithë qytetarët dhe më pak nga interesat partiake apo personale. Sepse në demokracitë e pjekura, siç tha ai, askush nuk është në pushtet përgjithmonë.