Pendarovski: Frankofonia zgjeron horizontet tona dhe forcon shkëmbimin kulturor me botën

Presidenti Stevo Pendarovski, sot ka dërguar mesazh me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Frankofonisë – 20 marsit.

“Sot shënojmë Ditën Ndërkombëtare të Frankofonisë. Për Republikën e Maqedonisë së Veriut, anëtarësimi në Organizatën Ndërkombëtare të Frankofonisë është një mundësi tjetër për të afirmuar vlerat universale të paqes, demokracisë, të drejtave të njeriut dhe bashkëpunimit ndërmjet kombeve, si dhe shumëgjuhësisë dhe diversitetit kulturor, përmes studimit, promovimit dhe nderimi të gjuhës frënge. Vlerat në të cilat ne besojmë dhe që i praktikojmë, në nivel kombëtar dhe në një kontekst më të gjerë ndërkombëtar. Vlerat që sot janë më të çmuara se kurrë më parë”, thotë presidenti në mesazhin.

Frankofonia, shton ai, zgjeron horizontet tona dhe forcon shkëmbimin kulturor me botën. Në ditët kur kremtojmë 100 vjet nga lindja e poetit të madh maqedonas, Aco Shopov – vetë frankofon, si dhe 50 vjet nga themelimi i departamentit të gjuhës maqedonase në Paris, thekson presidenti, shtesë e perceptojmë edhe rolin e gjuhës frënge dhe të Frankofonisë, si bashkudhëtarë fisnikë dhe afirmues të gjuhës maqedonase dhe të letërsisë maqedonase dhe të krijimit të përgjithshëm kulturor. Ajo miqësi e frytshme dhe pasurim i ndërsjellë ka traditën e vet.

Advertisements

“Të bëjmë çmos që të kemi një të ardhme, në një Evropë të bashkuar për të cilën ne përpiqemi dhe si pjesë e çmuar e mozaikut të diversitetit kulturor të popujve të botës. Ansambli “Célébrons la Journée mondiale da la Frankofonie autour des valures universelles qui nous inspirent et nous guident vers l’avenir!”, shkruan presidenti Pendarovski në mesazhin me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Frankofonisë – 20 mars.