Pas skuterëve, vijnë mikro-makinat

26

Pas skuterëve dhe biçikletave, tani kanë ardhur mikro-makina elektrike në Zvicër, shkruan e përditshmja swissinfo.ch. Në Zvicër, “lëvizshmëria e zgjuar” është e diskutueshme. Disa njerëz shikojnë rrugën, duke zënë një vend parkimi dhe krijojnë pasiguri në rrugë. Por të tjerët e shohin “mikro-lëvizshmërinë” si një potencial për të revolucionarizuar trafikun në qytete. Dhe, në mes të gjithë diskutimit, qytetet po përpiqen të gjejnë një mënyrë për të trajtuar çdo prirje të re.

Kur swissinfo.ch e pyeti Cyrihun se po merren automjetet e reja, ata janë befasuar. Askush nuk e dinte që ata po kërkonin mikro vetura në qytet. Ata kërkuan nga swissinfo.ch t’u dërgonte atyre foto nga automjetet. Sipas aplikacionit të ofruesit – kompania Enuu nga Biel – aktualisht ka automjete si në Cyrih, ashtu edhe në Biel.

Bazeli do të ndjekë lidhjen e jashtme gjatë vjeshtës – mbështetur zyrtarisht nga qyteti. Mikro-makina elektrike lejohet të drejtojë në rrugë dhe korsi, por jo në trotuar. Sipas ofruesit, automjetet mund të parkohen në trotuare të gjera dhe në parkingje për biçikleta dhe motoçikleta. Në “qytetin e tyre të lindjes” të Biel, mikro-makinat kanë qenë në përdorim për ca kohë. Megjithëse përfundimi ka qenë pozitiv deri më tani, së fundi ato janë duke nxitur konflikte.