Pas 12 ditësh të izoluar në minierët, minatorët dërgojnë letër ku shkruajnë

97

Dymbëdhjetë minatorë të bllokuar nën tokë pas një shpërthimi në një minierë ari kineze një javë më parë janë ende gjallë.

_116568986_gettyimages-1230654390

Ata dërguan përsëri një shënim ku thuhej “mos ndaloni duke u përpjekur të na arrini” kur ekipet e shpëtimit që kërkonin shenja jete ulën racionet e ushqimit të ngjitura në kabllo me tela. Tani është vendosur një lidhje telefonike. Fati i 10 burrave të tjerë të zhdukur pas shpërthimit mbetet i paqartë.

Aksidentet e minierave në Kinë nuk janë të pazakonta dhe shpesh janë për shkak të rregullave të dobëta të sigurisë.

Të 22 minatorët ishin bllokuar në minierën Hushan afër Yantai në provincën lindore Shandong më 10 janar pasi një shpërthim dëmtoi daljen dhe sistemin e komunikimit të minierës, e cila ishte ende në ndërtim e sipër.

Ekipet e shpëtimit kanë kaluar ditë të tëra duke përgjuar dhe duke pritur për shenjat e të mbijetuarve – derisa më në fund ata u ndien duke tërhequr litarët që ishin ulur në minierë.

_116564154_capture

Sipas mediave shtetërore, ekipet e shpëtimit arritën të kontaktonin me disa nga minatorët përmes një boshti komunikimi të gjatë dhe të hollë që ata kishin shpuar nga sipërfaqja. Ata më vonë dërguan ushqim, ilaçe, letër dhe lapsa.

Sipas shënimit të shkruar me dorë që ata morën përsëri, 12 njerëz janë gjallë në pjesën e mesme të minierës.

Janë 11 të tjerë – një është i plagosur dhe statusi i 10 të tjerëve është i paqartë,” thuhej në shkrim.

Më vonë të hënën, Chen Fei, zëvendës sekretari i qytetit Yantai të Shandong, tha se kontakti telefonik tani ishte bërë me minatorët e bllokuar, të cilët ai tha se “aktualisht janë shumë të dobët“.

“Pasi hapëm boshtin e tretë, ai pati një efekt vërtet entuziazmues tek njerëzit e lidhur. Ata ishin shumë të sigurt dhe me shumë shpresë se së shpejti do të ishin në gjendje të dilnin nga miniera,” tha ai në një konferencë shtypi.

“Ne vërtetuam se ata kishin nevojë për ilaçe dhe pajisje urgjente”.