Parlamenti grek miratoi 43 propozime për ndryshime kushtetuese

Athinë, 15 mars -Pa befasi dhe pa  kthim përfundoi votimi i dytë dhe i fundit në Parlamentin grek për propozim-ndryshimet e dispozitave të Kushtetutës greke. Të gjitha propozimet që morën dritë të gjelbërt nga deputetët në votim të parë muajin e kaluar, ishin votuar edhe dje, lajmëroi korrespondentja e MIA-s nga Athina.

Me atë Parlamenti aktual e hapi rrugën për ndryshimet kushtetuese të cilat do t’i sjellë përbërja e ardhshme e Parlamentit, që do të dalë nga zgjedhjet.

Në rend të ditës ishin  32 propozime nga SYRIZA,  katër nga grupi i deputetëve të Demokracisë së Re dhe shtatë nga deputetët e partive të ndryshme të cilat herën e kaluar morrën minimum 151 vota.

Propozimi i SYRIZËS për nenin 32 të Kushtetutës greke që ka të bëjë me ndarjen e zgjedhjes për President të shtetit nga shpërbërja e parakohshme e Parlamentit mori 224 vota prej gjithsej 300 deputetëve. Me përkrahje të madhe në krahasim me votimin e parë kaloi edhe propozimi  për  neutralitet fetar të shtetit.

Garantimi i të drejtave individuale dhe sociale, ndalesa e diskriminimit gjinor për shkak të gjinisë dhe orientimit seksual, kufizimi i imunitetit të deputetëve, ratifikimi i marrëveshjeve ndërkombëtare me referendum, ndërrimi i kryeministrit për shkak të  arsyeve shëndetësore, garantimi i pavarësisë te gjykatësit ushtarak janë pjesë e ndryshimeve kushtetuese  të cilat nga Parlamenti grek morën dritë të gjelbërt në votimin e parë.

Propozimet për ndryshimet kushtetuese që morën nga 151 deri 179 vota, parlamenti i ardhshëm  që do të dalë nga zgjedhjet e reja,  do të duhet t’i votojë me 180 vota, ato që  në votimin e djeshëm  morën minimum 180 vota pozitive nga deputetët, në Parlamentin e ardhshëm do të nevojitet shumicë minimale prej 151. (koha.mk)