Pa të huajt këto punë nuk kryhen në Gjermani

Nëse ia mësyjeni Gjermanisë për punë, do të fitoni më së miri nëse jeni mjek apo stomatolog sepse ata fitojnë 117 mijë euro bruto në vit, ndërsa mjekët “e zakonshëm” fitojnë 78 mijë euro dhe menaxherët e fondeve financiare rreth 75 mijë euro, përcjell albinfo.ch.

Por shumica e njerëzve të Ballkanit në Gjermani ende punojnë në profesione më pak të paguara.

Hoteleri për shembull fitojnë 19 mijë euro në vit, ndërsa furnizuesit në industrinë e mikpritjes kanë një mijë euro më shumë.

Pagesa e salloneve për prerjen e flokëve është 21 mijë euro në vit, kamerieri është 22.000 euro dhe operatorët në qendrat e thirrjes janë 24,000 euro, dhe kështu janë punonjësit e arkëtarëve ose në pritje.

Shefat fitojnë 25 mijë euro në vit, teknikët dentar 26,000 euro dhe një shofer kamioni 27,000 euro në vit.

Gazeta gjermane “Welt” bëri një listë të profesioneve që nuk janë të mundshme pa të huaj. Në industrinë e mishit, 40% e të punësuarve janë të huaj. Në sektorin e prodhimit të shpendëve, 37 për qind janë të huaj, ndërsa në industrinë e betonit, rreth 34 për qind e të huajve janë të punësuar. Rreth 30 për qind e të huajve punojnë në sektorin e pastrimit dhe higjienës, po aq sa edhe në furnizim ushqimi dhe në kuzhinë dhe në objektet në hotelieri.

Mes fermerëve, 29 për qind janë të huaj, dhe ka kaq shumë në ndërtim. Rreth 25 për qind e të huajve punojnë në hotele, 23 për qind punojnë në magazina, dhe 20 për qind janë punëtorë që punojnë në metalurgji.

Sa i përket punonjësve të përhershëm në Gjermani, shumica janë nga shtetet anëtare të BE-së. Rreth 400 mijë janë polakë, 310 mije rumunë, 260 mijë italianë dhe 164 mijë kroatë.