OPH: Vendimi i parë i pakos së re antikrizë “dush i ftohtë” për hotilerinë, i japim afat Qeverisë deri më 25 janar

26

Shkup, 20 janar – Qeveria me masën e parë të paketës së pestë antikrizë i dha 162.4 milionë euro “lokomotivave” – ​​anëtare të Odës Ekonomike të Maqedonisë, kurse hotelierëve ende në mënyrë të pabazuar dhe të pajustifikuar me vendim të përkohshëm ua kufizon orët e punës dhe të drejtën për të punuar, reagon sot Oda e Pavarur e Hotelerisë (OPH).

Sipas OPH, durimi i sektorit të hotelerisë është nga fundi dhe janë duke pritur për kohën dhe ftesë për takim pune me Qeverinë, të cilëve u lihet kohë deri më 25 janar të miratojnë kërkesat e tyre për krijimin e masave të veçanta për ndihmë të drejtpërdrejtë dhe mbështetje të industrisë së hotelierisë.

Të gjitha industritë morën mbështetje dhe ndihmë nga grupi ekzistues i masave ekonomike, vetëm për hotilerinë rekomandimet dhe protokollet me kufizime në orët e punës janë sjellë vazhdimisht, vlerëson OPH dhe thekson se fondet e papërdorura nga grupi i katërt i masave për subvencionimin e pagave kanë më shumë se 15 milionë euro e cila mund të përdoret menjëherë për subvencionimin e pagave në janar dhe shkurt në industrinë e hotelierisë.

“Me deklaratat e djeshme të ministrit Kreshnik Bekteshi dhe zëvendëskryeministrit Fatmir Bitiqi, sektor i hotilerisë ka përjetuar dush të ftohtë në mes të dimrit, duke mësuar se vendimi i parë i grupit të 5-të të masave për të ndihmuar industritë më të prekshme është në fakt një dhuratë e Vitit të Ri dhe urime për lokomotivat e Odave Ekonomike të Maqedonisë. Ne nuk mund të habitemi që nga njëra anë Qeveria deklaron se Buxheti për 2021 parashikon vetëm 50 milionë euro një sërë masash për të ndihmuar dhe mbështetur kompanitë për t’u përballur me pandeminë, dhe në të njëjtën kohë brenda natës merr vendim për dhënien e grantit – të pakthyeshëm ndihmë në vlerë prej rreth 162 milionë euro për lokomotivat nga industritë që në të kaluarën kanë përdorur shumicën e masave ekonomike për ndihmë dhe mbështetje”, thotë kryetari i OPE, Zdravko Josifovski.

Ai shton se Qeveria është plotësisht përgjegjëse për mbijetesën e industrisë së hotilerisë deri në fund të krizës së koronës. Hotelierët nuk kanë kohë të presin dhe të ruajnë të gjitha vendet e punës të Qeverisë dhe japin afat deri më 25 janar për të marrë vendim urgjent për zgjatjen e subvencionit të pagës bruto nga fillimi i këtij muaji për aq kohë sa kufizimet me masat kufizuese janë në fuqi, dmth protokollet për funksionimin e objekteve hotelierike ose deri në fund të pandemisë, si dhe për të realizuar kërkesat e tjera të tyre.