OKB: Çdo sulm ndaj një centrali bërthamor është një gjë vetëvrasëse

Sekretari i përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara, Antonio Guterres ka bërë thirrje që inspektorëve ndërkombëtarë t’u jepet akses në termocentralin Zaporizhzhia, pasi Ukraina dhe Rusia akuzuan njëra-tjetrën për bombardimin e vendit gjatë fundjavës.

Guterres ka thënë sot se “çdo sulm ndaj një centrali bërthamor është një gjë vetëvrasëse.

Centrali bërthamor i Ukrainës në Zaporizhzhia është më i madhi në Evropë. Ajo është marrë nga rusët në fillim të luftës në Ukrainë, por ka mbajtur punonjësit e saj ukrainas.

Advertisements

Forcat ruse aktualisht mbajnë uzinën dhe zonat përreth, afër territorit të mbajtur nga ukrainas. Ai përbëhet nga gjashtë reaktorë uji nën presion dhe ruan mbetjet radioaktive.

Gjatë fundjavës, Ukraina dhe Rusia kanë akuzuar të dyja njëra-tjetrën për bombardimin e centralit, gjë që ka nxitur paralajmërime për “rrezikun shumë real të një fatkeqësie bërthamore” nga Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë Atomike.

Termocentrali është në qytetin Enerhodar, në juglindje të Ukrainës përgjatë bregut të majtë të lumit Dnipro.