OBSH-ja synon marrëveshje globale për luftim të pandemive

Shtetet anëtare të Organizatës Botërore të Shëndetësisë ranë dakord të zhvillojnë draftin e parë të një marrëveshjeje ligjërisht të detyrueshme, e krijuar për të mbrojtur botën nga pandemitë e ardhshme. Ky “projekt zero” i marrëveshjes së pandemisë, i rrënjosur në Kushtetutën e OBSH-së, do të diskutohet nga Shtetet Anëtare në shkurt të vitit 2023.

Organizata me 194 vende anëtare ka thënë se një marrëveshje e tillë është e nevojshme për të siguruar që të mos përsëritet më kurrë kriza globale e shkaktuar nga pandemia e koronavirusit.

Ky njoftim vjen disa ditë para përvjetorit të tretë të shpërthimit të koronavirusit në Kinë.

Advertisements

“Trupi ra dakord që Byroja e INB-së të zhvillojë draftin zero të marrëveshjes së pandemisë për të nisur negociatat në mbledhjen e katërt të INB-së, e planifikuar të fillojë më 27 shkurt 2023. Ky draft do të bazohet në draftin konceptual zero dhe diskutimet gjatë takimi i INB këtë javë. Byroja e INB përbëhet nga gjashtë delegatë, një nga secili prej gjashtë rajoneve të OBSH-së, duke përfshirë bashkëkryetarët Roland Driece të Holandës dhe Precious Matsoso nga Afrika e Jugut.

Bëhet e ditur se vendet kanë dhënë një mesazh të qartë se bota duhet të jetë më e përgatitur, e koordinuar dhe e mbështetur për të mbrojtur të gjithë njerëzit, kudo, nga një përsëritje e COVID-19. Vendimi për të na ngarkuar me detyrën për të zhvilluar një draft zero të një marrëveshjeje pandemike përfaqëson një moment historik të madh në rrugën drejt bërjes së botës më të sigurt”, tha Driece, bashkëkryetar i Byrosë INB.

Marrëveshja për pandeminë e OBSH-së po shqyrtohet me synimin për miratimin e saj sipas nenit 19 të Kushtetutës së OBSH-së, pa paragjykuar gjithashtu marrjen në konsideratë, ndërsa puna përparon, përshtatshmërinë e nenit 21.