OBSH: Evropa është në prag humnere

106

“Evropa është në prag humnere sa i përket pandemisë”, ka thënë Organizata Botërore e Shëndetësisë, duke paralajmëruar se koronavirusi po përhapet shumë shpejt në të gjithë kontinentin dhe ardhja e një varianti të ri ka krijuar një “situatë alarmante”. Hans Kluge, drejtori i OBSH-së për Evropën, tha se ndërsa ardhja e vaksinave ofronte “mjete të reja” për të luftuar virusin, pothuajse gjysma e 53 vendeve në rajon po raportonin një shkallë të incidencës shtatë-ditore prej më shumë se 150 raste të reja për 100,000 njerëz , ndërsa një e katërta kishte regjistruar një rritje më shumë se 10% të rasteve gjatë javës së kaluar.

Kluge tha se vendet që lëshojnë vaksinën Pfizer / BioNTech mund të jenë fleksibël në hendekun midis dozave të para dhe të dyta, duke thënë se duhet të vendoset një ekuilibër midis shfrytëzimit sa më të madh të furnizimeve të kufizuara dhe mbrojtjes së sa më shumë njerëzve të jetë e mundur.

Disa vende, përfshirë Britaninë, po kërkojnë të luftojnë furnizimet e ulëta të vaksinave duke zgjatur hendekun midis dozave të para dhe të dyta deri në 12 javë. Propozimet për të zgjatur hendekun kohor midis dozës së parë dhe të dytë kanë gjeneruar debat të ashpër midis shkencëtarëve, me Pfizer dhe BioNTech që paralajmërojnë se nuk kanë prova se vaksina e tyre do të vazhdonte të ishte efektive nëse doza e dytë do të jepej më shumë se 21 ditë pas së parës. Evropa regjistroi më shumë se 580,000 vdekje nga Covid në vitin 2020, ndërsa 27 vendet në projektin e monitorimit të vdekshmërisë së EuroMOMO raportuan një rritje të trefishtë të vdekjeve krahasuar me 2018 dhe një rritje pesëfish me 2019.