Nyje të kuqe të qelbëzuara në trup? Ja pse shfaqen

Hidradeniti suppurativa (HS) është një gjendje inflamatore e lëkurës. HS është i njohur për shkaktimin e shpërthimeve kronike të nyjeve të kuqe, të përflakura që gjithashtu mund të jenë të ndjeshme dhe të dhimbshme. Këto përfundimisht formojnë qelb dhe mund të kullojnë para se të formojnë plagë. HS është më e zakonshme në zonat e sqetullës dhe ijeve të trupit. Por kjo gjendje mund të prekë zona të tjera, siç është qafa. Ndërsa një dermatolog mund t’ju ndihmojë të përcaktoni nëse keni HS në qafë, këtu janë disa gjëra të rëndësishme që duhet të dini.

A mund të shkaktojë HS gunga në qafë?

HS zhvillohet në gjëndrat apokrine, të cilat janë gjëndra djerse të vendosura brenda folikulave të qimeve. Gjëndrat apokrine dhe HS shoqëruese janë kryesisht në sqetulla, ijë, në brendësi të kofshëve dhe nën gjoks. Shenjat më të zakonshme të HS përfshijnë puçrra të ngjashme me aknet, plagë ose kiste që zhvillohen në sqetull, kofshë ose ijë. Por HS mund të ndodhë kudo në trup, duke përfshirë qafën. Edhe pse jo aq e zakonshme, ka një konfirmim klinik, të HS që zhvillohet në qafë. Megjithatë, HS është shumë më e zakonshme në zonat ku lëkura fërkohet me lëkurën, siç janë sqetullat. Një dermatolog mund të përcaktojë nëse jeni duke përjetuar HS ose një sëmundje tjetër të lëkurës, të tilla si aknet cistike ose folikuliti.

Advertisements

A mund të shkaktojë HS dhimbje në qafë?

HS është i njohur për shkaktimin e lezioneve që mund të bëhen mjaft të dhimbshme. Kjo është e vërtetë pavarësisht se ku ndodhin këto gunga. Nëse zhvilloni HS në qafë, mund të vëreni lezione që janë të dhimbshme dhe të ndjeshme në prekje. Dhimbja mund të prekë zonën përreth dhe thellë nën lëkurë nën ndonjë lezion. Çdo dhimbje e përhapur e qafës ka më shumë gjasa nëse keni lezione të shumta HS në zonë. Njerëzit me HS kanë gjithashtu më shumë gjasa të përjetojnë inflamacion diku tjetër, duke përfshirë nyjet. Një studim i vitit 2020 thekson se HS mund të rrisë rrezikun e disa llojeve të artritit. Këto mund të shkaktojnë dhimbje në qafë, veçanërisht duke prekur rruazën e parë dhe të dytë të shtyllës kurrizore të qafës së mitrës.

Cili është trajtimi për HS?

Qëllimet e trajtimit të HS janë:

zvogëloni inflamacionin që mund të çojë në shpërthime

zbut dhimbjen dhe parehatinë

ndihmojnë në parandalimin e shpërthimeve në të ardhmen

Kjo mund të përfshijë një kombinim të teknikave të kujdesit të lëkurës dhe medikamenteve. Për HS në qafë, një dermatolog mund të rekomandojë një pastrues të butë, jo irritues. Ju gjithashtu mund të përdorni një larës antimikrobik për të ndihmuar me shpërthimet. Pastruesit me peroksid benzoil ose trajtimet e njollave mund të ndihmojnë gjithashtu në trajtimin e shpërthimeve. Trajtimi për HS mund të përfshijë gjithashtu medikamente që mund të ndihmojnë në zvogëlimin e dhimbjes dhe inflamacionit, ndërsa gjithashtu zvogëlojnë numrin e nyjeve. Opsionet mund të përfshijnë:

Ilaçet anti-inflamatore josteroidale (NSAIDs): Këto përfshijnë opsione pa recetë, si ibuprofen (Advil, Aleve) dhe versione më të forta me recetë, si celecoxib (Celebrex) dhe mund të ndihmojnë në reduktimin e inflamacionit dhe trajtimin e dhimbjes.

Biologjike: Një shembull është adalimumab (Humira), i cili mund të zvogëlojë nyjet dhe absceset HS të moderuar deri në të rënda përgjysmë brenda 3 muajve.

Retinoidet orale: Medikamentet me recetë, të tilla si isotretinoin (Absorica dhe Claravis), mund të ndihmojnë në reduktimin e inflamacionit të lidhur me rastet e moderuara të HS.

Antibiotikë oralë ose lokalë: Një mjek mund t’i përshkruajë këto si trajtime fillestare për të ndihmuar në pastrimin e nyjeve ose nëse nyjet HS infektohen.

Pilulat e kontrollit të lindjes: Disa femra me HS mund ta trajtojnë gjendjen edhe me kontraceptivë oralë që përmbajnë estrogjen.

HS nuk është aq i zakonshëm në zonën e qafës sa është në zona të tjera të trupit, si sqetullat, kofshët dhe ijët. Por ju mund t’i zhvilloni këto lezione të dhimbshme në zona të tjera të trupit. Nëse keni HS, mund të keni më shumë gjasa të zhvilloni disa lloje të artritit. Këto mund të shkaktojnë dhimbje në qafë, edhe nëse nuk keni gunga HS në qafë. Nëse jeni duke përjetuar simptoma të mundshme të HS në qafë, është gjithashtu e rëndësishme të shihni një dermatolog për një diagnozë të duhur. Ata gjithashtu mund të përjashtojnë shkaqe të tjera të mundshme të lezioneve dhe gungave në qafë, të tilla si puçrrat cistike.