Nuk ka kthim pas, lufta në Ukrainë vetëm do të përkeqësohet!

Luftëtarët kryesorë kanë treguar qëndrueshmëri të jashtëzakonshme. SHBA dhe aleatët e saj po dërgojnë armë të reja dhe më vdekjeprurëse në Ukrainë. Të furnizuar kështu, ukrainasit po përgatiten për një ofensivë të re. Dhe rusët po e mbajnë veten, të vendosur për të kryer mizori të reja për të dobësuar vendosmërinë e Ukrainës. Problemi, natyrisht, është se më shumë armë dhe më shumë humbje në fushëbetejë nuk do t’i japin fund kësaj lufte, me të gjitha palët që ende besojnë se mund dhe duhet të jenë fitimtare

 

Nga TIME

Teksa lufta shkatërruese e Rusisë në Ukrainë po hyn në vitin e saj të dytë, pa fund në horizont, duhen bërë pyetje serioze për të ardhmen. Burimet e qeverisë amerikane vlerësojnë se më shumë se 130,000 ushtarë ukrainas janë vrarë ose plagosur rëndë. Vlerësimet e viktimave ushtarake ruse janë midis 150,000 dhe 200,000, me të paktën 60,000 nga ai total që pasqyrojnë të vrarët, më shumë se dyfishuar numrin e ushtarëve rusë të vrarë në Afganistan dhe Çeçeni së bashku. Ndikimi në popullin dhe ekonominë ukrainase ka qenë edhe më i rëndësishëm. PBB-ja e Ukrainës ra me një të tretën. Ata kanë humbur më shumë se 40 për qind të kapacitetit të tyre gjenerues të energjisë elektrike. Dhe më shumë se 8.5 milionë ukrainas janë detyruar të ikin nga vendi i tyre në Perëndim, dhe shumë të tjerë janë zhvendosur brenda vendit si rezultat i shkatërrimit të gjerë të shtëpive dhe infrastrukturës. Si rezultat, Ukraina është bërë e varur nga Perëndimi jo vetëm për armë, por edhe për subvencione ekonomike.

Advertisements

Për shkak se lufta nuk ka ardhur në shtëpi, rusët janë kursyer nga vdekja dhe shkatërrimi që ata kanë vizituar mbi fqinjët e tyre. Sanksionet e vendosura nga Perëndimi kanë pasur një ndikim, por qeveria e Putinit ka qenë në gjendje të tërheqë rezerva për të mbështetur ekonominë e saj dhe gjeti mënyra për të anashkaluar sanksionet për të mbajtur një nivel fitimprurës, megjithëse të zvogëluar, të eksporteve dhe importeve.

Si rezultat, ekonomia ruse u tkurr shumë më pak se sa pritej në 2022 me FMN që parashikoi madje një rritje të lehtë në 2023. Dhe në vend që të mobilizonte botën kundër agresionit rus, lufta ka theksuar ndarjen paraekzistuese midis Lindjes dhe Perëndimit, Veriut dhe Jugut. Duhet të theksohen disa zhvillime. I  rëndësishëm është fakti se ky është kthyer në një konflikt ekzistencial për të gjitha palët. Nacionalizmi ukrainas është dëshmuar të jetë një forcë shumë më e fuqishme se sa pritej. Të motivuar nga kjo dhe të inkurajuar nga mbështetja ushtarake dhe politike perëndimore, udhëheqësit ukrainas tani zotohen të vazhdojnë të luftojnë derisa forcat ruse të largohen nga çdo centimetër katror e territorit të tyre. Rusia fillimisht projektoi pikëpamjen se Ukraina ishte një vend artificial dhe u përpoq të rrëzonte udhëheqjen e saj përmes një sulmi shkatërrues “tronditjeje dhe tmerri”.

Kur ky synim u bë i paarritshëm, ata vendosën të pretendojnë të drejtën e tyre për të aneksuar territore në pjesën lindore të Ukrainës që flasin shumë rusisht. Pasi u detyrua të dorëzonte kontrollin në disa nga zonat që kishin pushtuar fillimisht dhe tani u rrëzuan në luftime vdekjeprurëse në disa fronte, Putin nuk dëshiron të dorëzojë më shumë territor ose të pranojë humbjen nga frika e një kërcënimi për udhëheqjen e tij dhe vizionin e fatit rus.

SHBA dhe aleatët e saj perëndimorë kanë gërmuar gjithashtu veten në një gropë retorike. Në fillim, Presidenti Biden dukej si një përzierje e Churchill-it dhe Reagan-it, duke mobilizuar opinionin e SHBA-së dhe Evropës Perëndimore për t’iu bashkuar kësaj beteje për të shpëtuar demokracinë dhe lirinë nga agresioni autoritar dhe duke siguruar të gjithë jo vetëm se do të fitohej, por edhe se duhet të fitohej. Tani një vit pas fillimit të saj, beteja nuk është fituar dhe të gjitha shenjat tregojnë se ajo do të vazhdojë. Luftëtarët kryesorë kanë treguar qëndrueshmëri të jashtëzakonshme. SHBA dhe aleatët e saj po dërgojnë armë të reja dhe më vdekjeprurëse në Ukrainë. Të furnizuar kështu, ukrainasit po përgatiten për një ofensivë të re. Dhe rusët po e mbajnë veten, të vendosur për të kryer mizori të reja për të dobësuar vendosmërinë e Ukrainës. Problemi, natyrisht, është se më shumë armë dhe më shumë humbje në fushëbetejë nuk do t’i japin fund kësaj lufte, me të gjitha palët që ende besojnë se mund dhe duhet të jenë fitimtare. Dhe kështu, ne mund të presim më shumë të njëjtën gjë në vitin e dytë.