Nuk është valë e të nxehtit, por planeti që po vdes!?

Oregoni është një pjesë e botës që duhet të jetë e butë dhe e ftohtë – të mos vlojë mbi nxehtësi. Sidoqoftë, është bllokuar nën “kupolën e nxehtësisë” e cila është një zonë e madhe me presion të lartë, e cila krijon një efekt fjalë për fjalë identik me një tenxhere ekspres. “Valët e nxehtësisë” të djeshme – disa ditë në temperatura më të larta se zakonisht që hapin rrugën për “kupolat e nxehtësisë” – janë diçka shumë më katastrofike sepse planeti po nxehet përtej çdo njohjeje, në mënyra që janë një kërcënim real për ne.

Pse them “i rrezikshëm”? Atëherë si është jeta nën nxehtësi ekstreme?

Kam lexuar një tekst në lidhje me vendin më të nxehtë në Tokë, për Pakistanin Jacobabad. Qyteti ka këtë titull për shkak të temperaturave mesatare mbi 52 gradë Celsius. Mos harroni, kupolat e nxehtësisë të Paqësorit Veriperëndimor tashmë kanë arritur një distancë të arritshme prej 46 gradë Celsius. Portland dhe Seattle tashmë kanë arritur temperaturat që i afrohen qytetit më të ngrohtë në botë.

Advertisements

Këto janë ndryshimet klimatike, ose shumë më saktë, ngrohja globale. Ne fillojmë të ziejmë gjallë.

Nëse mendoni se kjo është një ekzagjerim, merrni parasysh jetën në Jacobabad. Njerëzit mezi largohen nga shtëpia kur është kaq nxehtë. Ata ulen brenda, duke u përpjekur të qëndrojnë sa më të freskët. Si ju duket kjo? Isshtë shumë e ngjashme me mbylljen e shtëpisë që u prezantua për pandeminë. Nëse doni të kuptoni se si do të duket bota në vitet dhe dekadat përpara, viti i kaluar është një shembull jashtëzakonisht i mirë. Nxehtësia ekstreme është shumë si një pandemi në shtëpi, sepse të dyja janë katastrofike dhe ne nuk mund të mbijetojmë.

Jacobabad po ziej për muaj me radhë. Kubolet e nxehtësisë në Portland, Vancouver dhe Seattle do të zhduken. Sidoqoftë, ky është një dallim që nuk bën shumë ndryshim, sepse kupolat e nxehtësisë ndoshta do të kthehen deri në fund të vitit dhe do të zgjasin më gjatë. Të njëjtën gjë vitin e ardhshëm. Isshtë jeta e një planeti që po nxehet me shpejtësi.

Çfarë do të ndodhë kur të nxehet në Jacobabad? Çfarë do të ndodhë kur Veriperëndimi i Paqësorit të kalojë nëpër kupola termike më të gjata dhe më të shpeshta?

Për këtë duhet kuptuar koncepti i “termometrit të temperaturës së lagësht”, i cili mat stresin e nxehtësisë mbi organizmat e gjallë. Kur e mbuloni termometrin me një leckë të lagur, ju matni temperaturën në të cilën djersa e ftoh trupin me avullim. Ose siç shpjegon shkencëtari i klimës Simon Lewis, “njerëzit nuk mund t’i rezistojnë ekspozimit afatgjatë ndaj një termometri të lagur në temperatura mbi 35 gradë Celsius sepse mbi atë kufi nuk kemi asnjë mënyrë për të ftohur trupat tanë. “As në hije, madje as me një sasi të pakufizuar uji”.

E kupton Mbi 35 gradë Celsius në lagështirë 100% ju keni vdekur. Shpejt. Ju nuk mund të qetësoheni vetë. Organet tuaja fillojnë të dështojnë, ju fjalë për fjalë filloni të vloni të gjallë nga brenda, pasi proteinat tuaja prishen.

Deri më tani, kjo temperaturë e termometrit të lagësht është arritur në vetëm disa vende për disa orë – deri më tani. Por tani po kalojmë në ngrohjen masive dramatike si një planet. Një ngrohje që vetëm ekstremistët dhe idiotët mund ta mohojnë. Ju vetëm mund të mendoni se sa më e ngrohtë është bërë këtë verë, kudo që të jeni, të kuptoni fjalë për fjalë se sa më i ngrohtë është planeti ynë. Dhe ne do ta kalojmë atë vijë. Askush nuk mund të thotë kur. Por ajo që mund të themi është se po shkojmë drejt tij me shpejtësinë e dritës, më shpejt sesa çdokush mund ta imagjinojë. Portland dhe Vancouver bëhen aq të nxehtë sa vendet më të nxehta në Tokë?

Ashtu siç do të tejkalojmë kufirin 35 gradë Celsius në një termometër të lagësht, thjesht nuk do të jemi në gjendje të jetojmë në pjesë të botës. Siç shprehet Lewis, “diçka me të vërtetë e frikshme po ndodh: krijimi i një nxehtësie jo të shëndetshme”.

Çfarë ndodh kur kalojmë atë kufi? Do të mendoni, unë vetëm do ta ndez klimën më fort. Gabim! Kondicionerët kanë nevojë për lagështirë të ulët për të punuar mirë, dhe sa më e lartë lagështia, aq më shumë u duhet të punojnë. Ndërkohë, sa më e vështirë të jetë klima juaj, aq më i zënë është rrjeti i energjisë, i cili për shkak të mbingarkesës nuk do të jetë në gjendje të arrijë dhe do të ketë ndërprerje të rregullta – ashtu si në Jacobabad, ose si në Portland dhe Vancouver.

Ne nuk kemi teknologji që do të na lejojë të jetojmë të qetë në një planet që vlon. Unë e di që ju mendoni se kemi, sepse, si unë, ju përdorni bekimet e erkondianëve. E vërteta është se kjo teknologji funksionon në një gamë shumë të ngushtë të kushteve, nga 10 në 37 gradë Celsius, me lagështi relativisht të ulët. Ne nuk do të jemi në gjendje të shpëtojmë të gjallë nga vlimi me kondicionerë.

Në vend të kësaj, në rajone të tëra të planetit, siç thotë Lewis, ai nuk do të jetë në gjendje të jetojë. Disa vende do të kalojnë nëpër kupola termike të rregullta. Të tjerët, si Jacobabad, do të jenë shumë të nxehtë për një vit të tërë. Dhe disa do të kenë nxehtësi më të thatë që krijon mega-zjarre, pa pushim. Do të ketë shumë, shumë, mënyra në të cilat në disa vende do të jetë e pamundur të jetosh.

Këto vende do të jenë më të shumta aq sa mendojmë. Të gjitha ato kulla xhami me klimë në Miami? Fat i mirë për ta ndërsa planeti nxehet. Të gjithë ata rrokaqiejt e çelikut dhe xhamit të Manhattanit? Për fat të mirë, ai ka një rrjet energjie që konsumon më shumë energji elektrike sesa furnizimi i plotë i Bregut Lindor.

Çfarë ndodh kur nuk mund të jetoni në një vend? Niveli masiv i çrregullimit. Njerëzit tashmë po ikin nga Jacobabad. Ndërsa rrjedhja e kapitalit njerëzor vazhdon, ndërprerjet ndodhin në tre nivele. Vendi ku njerëzit largohen po bëhet më i varfër dhe më i paqëndrueshëm. Vendi ku ata ikin zakonisht nuk i pëlqen atje, veçanërisht nëse nuk vijnë me asgjë.

Dhe ata nuk do të vijnë me asgjë, sepse të gjithë këta refugjatë dhe migrantë të klimës, në thelb kanë një pronë të patundshme, nëse janë të lumtur, dhe kjo është shtëpia e tyre. Por nëse ju duhet të largoheni nga vendi sepse është bërë shumë nxehtë për të jetuar atje … atëherë askush nuk po e blen shtëpinë tuaj. Ai është pa vlerë. Për fat të mirë, ju tani jeni diçka si një i arratisur i luftës, duke ikur me rrobat që ai ka veshur.

Ndërsa shoqëritë përballen me pengesa të tilla, ato priren të destabilizohen. Le të flasim për një efekt tjetër të nxehtësisë dhe ngrohjes ekstreme – mega-thatësira me të cilën përballet Perëndimi Amerikan. Shumica prej nesh ka një qëndrim të qetë kur bëhet fjalë për të pikturuar një pamje për veten tonë. Kjo për shkak se kemi akoma pak burime të pakta për të përdorur. Sidoqoftë, kur uji mbaron, ai është i përhershëm. Si do të mbijetojnë qytete si Las Vegas dhe Los Angeles? Modeli klasik është ky: zonat rurale së pari vuajnë nga efektet e thatësirës dhe urisë, pastaj ata fillojnë të lëvizin përbrenda, drejt qendrave urbane më të pasura dhe më të zhvilluara. Tani, mega thatësira në Perëndim ndihet më së shumti në luginat bujqësore dikur të harlisura të Kalifornisë. Por ndërsa përhapet në lindje dhe perëndim, si kanceri, siç do të përhapet me siguri – atëherë çfarë?

Pastaj … një katastrofë. Atëherë do të jetë një kategori tjetër e refugjatëve për të cilën nuk keni menduar kurrë. Dhe këta nuk janë njerëz që ikin nga nxehtësia ekstreme, por njerëz që ikin në kërkim të ujit të freskët. Si duhet t’i quajmë këto kategori të reja migrantësh dhe refugjatësh? Ne nuk kemi as emra për ta – dhe megjithatë këto ndryshime tashmë na kanë arritur. Dhe kjo është çështja.

Tani jetojmë në një planet që po vdes. Dhe ajo nuk po vdes në fund të fundit – ndoshta jo edhe pse ne ende kemi një shans për t’i dhënë fund një cikli të ngrohjes së shfrenuar si Afërdita. Ne jetojmë në një planet që po vdes në kuptimin që ai po ngroh tepër shpejt, më shpejt sesa ka në miliona vjet, ndoshta më shpejt se kurrë.

Dhe ndërsa planeti vazhdon të ngrohet, më shpejt dhe më shpejt, qeniet e gjalla do të fillojnë të vdesin. Shumë e shumë prej tyre. Mijëra miliarda prej tyre. Pemë, ​​insekte, kafshë, peshq. Lumenj, oqeane, qiell, nëse i konsideroni si gjallesa. Dhe ne.

Ajo që është e sigurt se ai nuk do të mbijetojë është kjo mënyrë e jetës. Ne nuk mund të përdorim teknologjitë që kemi tani për të luftuar kërcënimet ekzistenciale që janë në pragun tonë. Ju nuk mund të ajrosni një planet që zien. Ne nuk mund të përdorim vlera kulturore, norma dhe institucione për të luftuar materializmin, lakminë, egoizmin, pakujdesinë, indiferencën, etj.

Dhe, me çfarë jemi? Ju ndoshta tashmë po e ndieni përgjigjen time. Kjo nuk është një valë nxehtësie, ky është një planet që po vdes. Tani fillon shembja e civilizimit tonë. Kur Portland dhe Seattle janë gati po aq të nxehtë sa Jacobabad – vendi më i nxehtë në botë – i cili në vetvete nxehet aq shumë sa që së shpejti do të jetë e pamundur të mbijetosh … atëherë, të dashur miq, ne jemi qytetërimi që fjalë për fjalë e ka zier veten vetë . Në djegiet dhe gazrat e shkarkimit të varësisë sonë nga shfrytëzimi, objektet, lodrat, urrejtja, zemërimi dhe të gjitha mënyrat se si përpiqemi t’i shpëtojmë demonëve tanë të vetmisë, dëshpërimit, injorancës dhe pafuqisë.

Ne jetojmë në një planet që po vdes. E marr me mend atëherë pyetja është: kush do të mbijetojë?