Nostalgjia e Trump dhe Putin për Luftën II Botërore

3

Dita e Fitores padyshim është festivali më i rëndësishëm, më i madh dhe më i rëndësishëm i Rusisë. Çdo 9 maj popujt festojnë fitoren mbi nazifashizmin dhe përfundimin e Luftës së Dytë Botërore, shkruan The New Yorker,

Lufta e Dytë Botërore, në të cilën Bashkimi Sovjetik humbi njëzet e shtatë milionë njerëz; u bë një festë më vonë. Pas rënies së Bashkimit Sovjetik, Rusia ndaloi përkujtimin e Ditës së Fitores me një paradë ushtarake. Rifilloi në vitin 1999, vitin e bombardimit të NATO-s të Jugosllavisë së Slobodan Millosheviqit. Këtë vit, festa ishte gjigande.

Sociologu rus Lev Gudkov tha se kjo dite ndriçon të kaluarën e pasluftës në një mënyrë të tillë që të shpjegojë se si Bashkimi Sovjetik u bë një superfuqi dhe për të justifikuar terrorin që pasoi.

Muajin e kaluar, gjatë një takimi me një grup të vogël të veteranëve të Luftës së Dytë Botërore, Donald Trump foli për një uniformë të re të ushtrisë, që është pothuajse në kopje e Dytë Uniforma e epokës së Luftës së Parë.

Siguria se asnjë shpenzim nuk shkon së bashku me pretendimet e përsëritura të Trump-it se Administrata e tij po sjell fuqi dhe respekt për ushtrinë pas (administrative) neglizhimit nga Administrata e mëparshme.

Rusët gati për Luftën e Tretë Botërore…Rusët gati për Luftën e Tretë Botërore…
“Ne jemi duke rindërtuar ushtrinë tonë si kurrë më parë,” tha ai. “Avionë të rinj luftarakë. Anije të reja të të gjitha llojeve. Çdo ushtar ka pajisjet më të mira. Në Ushtrinë, po marrim edhe uniforma të reja.”

Administrata e tij po sjell fuqi dhe respekt për ushtrinë pas neglizhimit nga administrata e mëparshme. “Ne jemi duke rindërtuar ushtrinë tonë si kurrë më parë,” tha ai. “Avionë të rinj luftarakë. Anije të reja të të gjitha llojeve. Çdo ushtar ka pajisjet më të mira. Po marrim edhe uniforma të reja. ”

Trump dhe Putin duket se po pretendojnë të rivendosnin lavdinë e fitores në Luftën e Dytë Botërore në këtë moment.

Në vitet e fundit, pasi politika e izolacionizmit dhe pakënaqësisë ka korrur fitore elektorale në të gjithë botën perëndimore, ato histori të pasluftës kanë filluar të rrënohen.

Realiteti qëndron prapa transformimit, ose refuzimit, të mësimeve të Botës së Dytë. Historia e tyre është duke u përsëritur.

Në vend që të shërbejë si paralajmërim, Lufta e Dytë Botërore po bëhet burim i nostalgjisë për madhështinë.

Për të qenë të sinqertë, Amerika gjithmonë ka pasur luksin e kujtimit të Luftës së Dytë Botërore si triumfin e saj më të madh, por ky tregim historik gjithmonë ka përfshirë Holokaustin, të paktën si një paralajmërim kundër antisemitizmit në këtë, pikëpamjen amerikane të historisë ajo që është e ndryshme nga ajo ruse.

Comments are closed.