Njerëzimi ka vrarë 83% të kafshëve të egra!

19

Biodiversiteti i referohet shumëllojshmërisë së jetës në të gjitha nivelet në tokë, nga gjenet në ekosistemet. Biodiversiteti përfshin çdo gjë të gjallë, nga njerëzit drejt e deri te mikrobet dhe kërpudhat. Është thelbësore për vazhdimin e jetës në Tokë dhe u jep vlerë njerëzve si burim ushqimi, karburanti dhe ilaçi. Aktivitetet thelbësore, si pjalmimi, shpërndarja e farave, rregullimi i klimës, pastrimi i ujit, çiklizmi i lëndëve ushqyese dhe kontrolli i dëmtuesve bujqësorë gjithashtu sigurohen nga ekosistemet e Tokës. Gjatë shekullit të kaluar, ekosistemet e Tokës kanë pësuar ndryshime të shpejta dhe ka pasur një humbje masive të biodiversitetit për shkak të veprimtarisë njerëzore.

Në një raport të botuar në revistën PNAS (Procedura e Akademisë Kombëtare të Shkencave), studiuesit kanë përcaktuar se gjatë mijëvjeçarëve të fundit, njerëzit kanë shkaktuar zhdukjen e 83% të të gjithë gjitarëve të egër dhe gjysmën e të gjitha bimëve, transmeton Shekulli raportin e publikuar në këtë revistë. Kjo statistikë është tronditëse sepse ndikimi katastrofik i njerëzimit është në proporcion të madh me përqindjen e vogël të jetës në tokë që njerëzit në fakt krijojnë. Studimi, i cili është i pari në llojin e tij për të krijuar një vlerësim gjithëpërfshirës të peshës së çdo klase të krijesave të gjalla në planet, përcaktoi që popullsia njerëzore në botë prej 7.6 miliardë njerëz përfaqëson vetëm 0.01% të të gjitha gjallesave, shkruan Healthy Life Style. Bakteret, nga ana tjetër, përbëjnë 13%, ndërsa bimët përbëjnë gjithsej 83% të gjithë jetës në tokë.

“Unë do të shpresoja se kjo u jep njerëzve një perspektivë mbi rolin shumë mbizotërues që njerëzimi luan tani në Tokë”, tha profesori Ron Milo, në Institutin e Shkencave Weizmann në Izrael, i cili drejtoi punën. Një nga gjetjet kryesore të studimit nuk ishte vetëm se njerëzit po shkaktojnë që grupe kafshësh dhe bimësh të zhduken, por ata gjithashtu po përcaktojnë se cilat mbeten. Studiuesit zbuluan se 70% e të gjithë zogjve që mbeten në Tokë janë pulat e shpendëve ose zogjtë e tjerë të fermave. 60% e gjitarëve të mbetur janë bagëti, dhe 36% janë derra, duke lënë vetëm katër për qind si kafshë të egra.

Comments are closed.