Një “qytet 15-minutësh”! Parisi kërkon të kthejë ëndrrën në realitet

38

Kryetarja e Bashkisë së Parisit, Anne Hidalgo, ka bërë që automjetet të hiqen gradualisht dhe krijimi i një “qyteti 15-minutësh” një shtyllë kryesore të premtimeve të saja për fushatën e saj të rizgjedhjes. Politikania socialiste dëshiron të inkurajojë më shumë komunitete autonome brenda çdo rrethi të kryeqytetit francez, me dyqane ushqimore, parqe, kafene, ambiente sportive, qendra shëndetësore, shkolla dhe madje edhe vende pune vetëm një shëtitje ose udhëtim me biçikletë larg.

I quajtur “ville du quart d’heure” (qyteti çerek orësh), qëllimi është t’u ofrojmë parisienëve atë që u nevojitet në ose afër pragut të tyre për të siguruar një “transformim ekologjik” të kryeqytetit në një koleksion lagjesh. Kjo, tha ajo, do të zvogëlojë ndotjen dhe stresin, duke krijuar rajone të përziera shoqërisht dhe ekonomikisht për të përmirësuar cilësinë e përgjithshme të jetës për banorët dhe vizitorët. “Parisi është një qytet ndryshe nga çdo qytet tjetër… është i pavarur dhe i gjallë. Është i aftë të shpikë një histori të re pa harruar të kaluarën e tij,” tha Hidalgo në prezantimin e saj. (TheGuardian)