Një kosovar në Zvicër ka kërcënuar punonjësit e pikës së karburanteve me një granatë dore

Në gusht të vitit 2020, një kosovar (32) kërcënoi me një granatë dore një pikë karburantesh në Belp BE. Ndonëse doli duarbosh nga dyqani, tani përballet me pasoja të rënda

Shitësja në Belp BE nuk e kishte pritur këtë kur një klient hyri në dyqanin e pikës së karburanteve pak para se dyqani të mbyllej në orën 22:00. Fillimisht kosovari (32) i ka vënë cigaret në banak. Por nuk u ndal. Ai donte para – dhe kërcënoi punonjësin me një granatë dore.

Nga emocioni i madh, gruaja nuk mundi të hapte arkën. Kur ajo më në fund ia doli, burri tashmë ishte larguar. Ai nuk kishte vjedhur asgjë.

Advertisements

Siç raporton “Berner-Zeitung”, nuk u desh shumë kohë që policia të gjente kosovarin, transmeton portali Shtegu. Tre muaj pas tentativës për grabitje, oficerët kontrolluan shtëpinë dhe e gjetën granatën e dorës.

Edhe pse provat flisnin qartë kundër burrit, ai e mohoi krimin në hetim. Policia nuk e besoi, sepse: Një kapele bejsbolli me ADN-në e tij, e gjetur pranë vendit të krimit, e zbuloi qartë burrin. Edhe në videot e kamerave të vëzhgimit, burri ishte i dukshëm.

Gjatë kësaj jave, kosovari është dashur të paraqitet përpara Gjykatës Rajonale të Bern-Mittellandit. Që në fillim të procesit ndodhi një surprizë. I akuzuari ka pranuar krimin dhe nuk ka kursyer në detaje.

“Kisha frikë nga pasojat. Prandaj nuk thashë të vërtetën”. Në atë kohë ai kishte probleme financiare dhe psikologjike. “Kam pasur edhe mendime për vetëvrasje”, thotë ai në gjykatë. Në një situatë si kjo njeriu thjesht bën gjëra që mendon se nuk mund t’i bën. Duke parë prapa, thotë ai, i vjen keq që nuk e ka pranuar menjëherë krimin.

Siç bëhet e ditur, në grabitje burri ka mbetur duarbosh. Gjykata donte të dinte pse. Frika e shitëses e bëri burrin të tërhiqej. “Kur pashë gruan të dridhej, u ndjeva keq dhe u largova”.
Burri informoi gjykatën edhe për origjinën e granatës së dorës. I është dhënë si “suvenir” dy vite më parë. Megjithatë, ai nuk tregoi se nga kush.

Tashmë prokurori kërkon pasoja. Konkretisht kjo do të thotë një dënim me burg pa kushte prej 44 muajsh dhe tetë vjet dëbim nga vendi. Sulmi me granatë dore në pikën e karburantit është një situatë e jashtëzakonshme. Ai nuk kishte dijeni për ndonjë rast tjetër të tillë. “Situata ishte jashtëzakonisht e rrezikshme”. Kjo kryesisht për shkak se burri kishte manipuluar me granatë dore.

Ajo nuk ka blerë as faktin që autori thuhet se e ka thyer vullnetarisht grabitjen. Për prokurorin është e qartë: ka ikur vetëm se kasa nuk u hodh menjëherë. Ajo ka folur edhe me viktimën. Punonjësja është duke vuajtur nga stresi post-traumatik që nga ngjarja dhe po trajtohet.
E veçanta e rastit është se autori nuk ka pse të frikësohet nga ndonjë pasojë për posedimin e granatës së dorës. Arsyeja: një zbrazëti në Aktin e Materialit të Luftës. Sepse ndalohet vetëm importi, eksporti apo tregtia. Nuk flitet për pronësi.

Mbrojtësi e sheh situatën pak më të butë. Ai kërkon dënim me kusht prej 12 muajsh. Ai gjithashtu e konsideron të ekzagjeruar dëbimin nga vendi. Burri ka jetuar në Zvicër për 20 vjet dhe gjithmonë ka qenë i integruar mirë. Vendimi pritet të enjten. (shtegu)