Ndryshimet në ligj, Lleshaj: Policia duhet të gjurmojë për të parandaluar

11

Ministri i Brendshëm, Sandër Lleshaj foli mbrëmjen e kësaj të enjteje edhe për ndryshimet në ligjin për Policinë e Shtetit, ndryshime të cilat u kthyen me dekret nga presidenti e që Kuvendi e rrëzoi këtë të fundit gjatë seancës së sotme plenare. Ministri tha se ndryshimet, që i japin të drejtë policisë të bëjë gjurmime pa patur nevojë për autorizimin e prokurorisë, sipas tij vetëm sa fillojmë t’i japin atribute që policitë e tjera të vendeve europiane i kanë natyrshëm. Sipas Lleshajt, deri më sot policia nuk ka mundur të bëjë gjurmime, që i duhen në mënyrë që të mund të parandalojë një ngjarje kriminale.

Sot ju keni qenë në parlamentin e Shqipërisë dhe është rrëzuar një dekreti i presidentit Meta, për shkak sepse presidenti ka shfaqur shqetësim në lidhje me ndryshimet e fundit që janë bërë të ligji i Policisë së Shtetit. Për shkak sepse ligji i fundit, i jep të drejtë policisë të gjurmojë dhe të mbikëqyrë pa marrë autorizimin e prokurorisë. Kjo është konsideruar nga Presidenti si situatë alarmante, që shkel të drejtat e njeriut. Jemi në prag të fushatës zgjedhore, Policia e Shtetit është një organ në varësi nga Ministria e Brendshme. Çfarë do të vëzhgojë dhe do gjurmojë Policia e Shtetit dhe ku ndahet vija, çfarë do gjurmoni ju pa autorizimin e prokurorisë dhe ku do ta kërkoni autorizimin e prokurorisë. Sepse kjo është një çështje shumë serioze.

Prokuroria dhe Policia kanë dy përgjegjësi të ndara qartësisht. Prokuroria është përgjegjëse për procedimin penal, pra duhet të ketë ndodhur një vepër penale dhe aty hyn në lojë prokuroria, e cila e merr policinë në varësi pastaj, gjithë policia kriminale është edhe polici gjyqësore, është në funksion të prokurorisë në rastet kur një vepër ka ndodhur.

Ndërkohë që policia në vetvete ka përgjegjësinë tjetër, që është parandalimi. Parandalimi është përgjegjësi e policisë, për këtë punë mbahet policia që të parandalojë krimin. Që të kryejë parandalimin, që të mund të shkojë tek prokurori një polic, të referojë një çështje penale duhet t’i tregojë diçka, sepse prokurori nuk të pranon.

A nuk e ka pasur policia këtë të drejtë deri më tani? I bie që gjithë këto kohë ju nuk keni gjurmuar?

Nuk e ka patur këtë të drejtë deri tani. Në këtë pikë jo, nuk kemi gjurmuar. Edhe prap, edhe me ndryshimet e bëra vetëm sa fillojmë të marrim disa atribute që policitë e tjera të vendeve europiane i kanë të natyrshme.