Nga e marta, 19 janar, në Milano  askush nuk do të mund të pijë duhan në parqe, varreza, ndalesa tramvaji, stadiume (kur ato të hapen përsëri për publikun) nëse nuk ka një distancë të sigurt prej dhjetë metrash nga njerëzit e tjerë.

Një ndalim i butë, pothuajse fantazmë. Sepse cigaret do të ndalohen, por të paktën për fazën e parë pa njoftime publike ose fushata të veçanta komunikimi mbi këtë temë.

Thjesht nga nesër brigada në detyrë do të marrë shënimin e ndalimit të ri, por pa masën e sanksionimit të shkelësve.

Me pak fjalë, do të jetë më shumë një ftesë sesa një ndalim, më shumë një “gjueti shtrigash”. Do të jetë një fushatë “e butë” për të nxitur milanezët të harrojnë cigaren,  të paktën në vendet e konsideruara më të ndjeshme.

Në realitet, vendimi i miratuar nëntorin e kaluar me rregulloren komunale për cilësinë e ajrit duhet të kishte hyrë në fuqi më 1 janar. Pastaj, për arsye administrative-burokratike, fillimi i ndalimit u shty për 19 janar.

Por pandemia, zona e kuqe, kriza ekonomike qartë sugjerojnë një fillim shumë të butë. Shenjat e informacionit do të vendosen në disa ndalesa të tramvajit dhe në hyrje të zonave kryesore të gjelbërta.

Megjithatë, jo nga nesër. Masa, duhet thënë, gjithashtu ka një vlerë anti-duhan, si dhe mbron mushkëritë e milanezëve. Cigaret, janë një ndër për cilësinë e dobët të ajrit në qytet,

“Së bashku me makinat, ngrohësit, furrat me dru të picerive”, siç shpjegoi komisioneri Marco Granelli.

Pra, ndalesa në parqe dhe në stacionet e autobusëve do të jetë vetëm përgatitore për ndalimin absolut të cigareve në natyrë që do të shkaktohet në të gjithë qytetin nga viti 2025.

Ambientalisti i Partisë Demokratike Carlo Monguzzi është vetëm gjysmë i kënaqur me rregullin e ri:

“Është e drejtë të ndalosh pirjen e duhanit, shkakton kancer dhe kontribuon 5% në formimin e PM10. Sidoqoftë, është për të ardhur keq që Milano nuk bën si qytetet e tjera në botë dhe siç kërkohet nga kryetari Sala, por në vend të kësaj vendos pirjen e duhanit 10 metra larg, një masë e gabuar dhe plotësisht e pakontrollueshme.”

Sa për luftëtarët, në këtë fazë përparësitë janë respektimi i detyrimit të maskave dhe distancimi shoqëror. Kryqëzata kundër pirjes së duhanit do duhet të presë kohë më të mira.