[adning id="476476"]

Mutacioni “Delta”: Simptomat që duhet t’ju shqetësojnë

192

Simptomat e atyre që janë infektuar me variantin Delta (mutacioni Indian) të koronavirusit, ndryshojnë nga simptomat klasike të infeksionit Covid-19, sipas një studimi të ri. Shkencëtarët nga Australia, duke analizuar simptomat e pacientëve të infektuar me mutacionin Delta, vërejnë se simptomat që ato tregojnë janë të ndryshme nga ato të vëzhguara më parë tek njerëzit që kanë qenë të infektuar me variante të tjera të SARS-CoV-2. Pjesërisht kjo duhet të pritet pasi secili person është i ndryshëm në atë që nënkupton kjo për sistemin e tij imunitar dhe sjelljen e virusit kur ai hyn në secilin prej nesh.

Pra, cilat janë simptomat më të zakonshme të Delta?

Duke analizuar të dhënat nga një sistem i vetë-raportuar i simptomave (aplikacioni) i zhvilluar nga Mbretëria e Bashkuar, studiuesit vunë re se simptomat më të zakonshme të Covid-19 tani kanë ndryshuar që mutacioni Delta është mbizotërues, krahasuar me atë që dinim deri më tani. Ndërsa ethet dhe kolla janë ende simptomat më të zakonshme të infeksionit dhe dhimbjet e kokës dhe dhimbjet e fytit gjithashtu raportohen shpesh nga pacientët, rrallë raportohet nga dikush me rrjedhje hundësh të tipit Delta. Humbja e nuhatjes (anosmia) që shoqëroi mutacionet e tjera të koronavirusit, tani raportohet e nënta për sa i përket frekuencës së saj. Studiuesit shpjegojnë se këto ndryshime në simptomatologji mund t’i atribuohen mënyrës së ndryshimit të virusit ose faktit që pacientët që kërkojnë ndihmë mjekësore tani janë në një fazë më serioze, ndërsa për shkak të shkallës së lartë të vaksinimit tek të moshuarit, rastet e reja shqetësojnë veçanërisht njerëzit e rinj të cilët nga ana tjetër kanë tendencë të kenë simptoma më të lehta. Kështu që ekspertët theksojnë që, në mutacionin e tanishëm Delta, të mos mendojmë se rrjedhja e hundëve dhe dhimbja e fytit janë thjesht një ftohje, pasi ajo mund të sinjalizojë një infeksion Covid-19.