Momenti i Giorgia Melonit

Meloni mund të ketë admiruar në të kaluarën konservatorizmin social të presidentit rus Vladimir Putin, por ajo nuk do të mbështesë një humbës. Pyetjet e mëdha rreth qeverisë së re, të paktën për jo-italianët, kanë të bëjnë me politikën e saj ekonomike

 

Nga Bill EMMOTT

Kur një rezultat zgjedhor “shok” ose “ekstremist” vjen me pjesëmarrje rekord të ulët të votuesve dhe një zhurmë e madhe nga tregjet financiare, është koha për të gjetur fjalë të reja për ta përshkruar. Fitorja vendimtare në zgjedhjet e përgjithshme të Italisë nga koalicioni i udhëhequr nga partia Vëllezërit e Italisë të Giorgia Melonit, duke e vënë atë në radhë për të qenë kryeministrja e parë femër e vendit, është sigurisht befasuese. Por ka pak arsye për të besuar se do të ndryshojë drejtimin e Italisë në mënyra që kanë rëndësi qoftë për tregjet apo për partnerët ndërkombëtarë të vendit. Këto zgjedhje ishin ai rasti i rrallë modern në të cilin sondazhet e opinionit nxorën rezultatin kryesisht të saktë. Ka qenë e qartë për të paktën dy vjet që nëse tre partitë kryesore të krahut të djathtë do të bëheshin së bashku, do të fitonin një shumicë absolute. E vetmja gjë që ka ndryshuar materialisht është ekuilibri brenda koalicionit: gjatë qeverisë teknokratike, të unitetit kombëtar të udhëhequr nga Mario Draghi nga shkurti 2021 deri në korrik të këtij viti, votat u zhvendosën nga partia e djathtë që iu bashkua qeverisë së Draghit, Lidhja dhe partisë që mbeti jashtë, Vëllezërit e Italisë.

Advertisements

Ky ndryshim vazhdoi deri në zgjedhje, me Vëllezërit e Italisë që përfunduan me trefishin e votave të Lidhjes, të udhëhequr nga Matteo Salvini, ose partnerit tjetër të koalicionit të Melonit, Forza Italia e Silvio Berlusconit.

Kjo do të forcojë shumë pozicionin e saj kur të formojë qeverinë e saj, duke e bërë më të mundshme që qeveria e saj të zgjasë disa vjet, apo edhe të plotësojë mandatin e plotë pesëvjeçar parlamentar. Hera e fundit që një koalicion fitoi një shumicë të qartë në zgjedhjet e përgjithshme italiane ishte në vitin 2008. Që nga viti 2011, ka pasur shtatë qeveri nën gjashtë kryeministra të ndryshëm, dy prej të cilëve (Mario Monti dhe Draghi) ishin teknokratë, ndërsa pesë të tjerat u mbështetën në negociata komplekse të koalicionit. Krahasuar me to, fitorja e Meloni premton thjeshtësi dhe, të paktën në planin afatmesëm, stabilitet. Në fakt, fitorja e Melonit reflekton kryesisht paqëndrueshmërinë e dekadës së fundit. Për më tepër, me Italinë që drejtohej kryesisht nga liderë nga qendra dhe e majta që nga viti 2011, ishte ndoshta koha që Italia të kthehej përsëri në të djathtë. Dhe një nga tërheqjet më të mëdha të Melonit ishte se ajo është e re (vetëm 45 vjeç) dhe e paprekur nga ndonjë vendim i fundit qeveritar, popullor apo tjetër.

Apatia e votuesve që uli pjesëmarrjen në vetëm 64% kishte të bënte shumë me zhgënjimin me gardën e vjetër politike.

Karakteristika më tërheqëse e Melonit ka qenë e parëndësishme në suksesin e saj. Ajo drejton një parti që nuk ka turp për origjinën e saj midis mbështetësve të pasluftës të Musolinit, diktatorit fashist. Madje, vëllezërit mbajnë si simbol të partisë së tyre një flakë që simbolizon besnikërinë ndaj të ndjerit Duçe. Disa anëtarë veshin këmisha të zeza dhe madje përdorin përshëndetjen romake që zakonisht lidhet me nazistët gjermanë, megjithëse ishte Musolini ai që e popullarizoi atë. Për momentin, këto shoqata neofashiste janë të parëndësishme, sepse nuk ka asnjë shenjë të rritjes së mbështetjes për metodat e dhunshme apo për përmbysjen e demokracisë. Parimet e Melonit, të cilat përfshijnë një qëndrim të ngjashëm me Trumpin “Italia e para” ndaj imigrimit të paligjshëm dhe armiqësisë ndaj politikave progresive sociale në lidhje me komunitetet LGBTQ ose abortin, janë në thelb në përputhje me programet e qeverive të mëparshme të krahut të djathtë të udhëhequr nga Berlusconi në 2001-06 dhe 2008-11, dhe të Lidhjes në një koalicion majtas-djathtas 2018-19.

Pra, pavarësisht zhgënjimit të shumë italianëve që politikat progresive sociale tani mund të ndryshojnë, ka pak gjëra që janë vërtet të reja në programin e premtuar nga Meloni.

Ajo do të marrë postin jo me entuziazëm, por rrethuar nga shumë zhgënjime. Për më tepër, ndryshe nga Salvini dhe Berlusconi, ajo ka mbajtur një qëndrim të vendosur anti-rus dhe pro-ukrainas lidhur me luftën, ashtu si Draghi. Me Ukrainën që tani po fiton luftën, kjo nuk ka gjasa të ndryshojë. Meloni mund të ketë admiruar në të kaluarën konservatorizmin social të presidentit rus Vladimir Putin, por ajo nuk do të mbështesë një humbës. Pyetjet e mëdha rreth qeverisë së re, të paktën për jo-italianët, kanë të bëjnë me politikën e saj ekonomike. Në 18 muajt e tij në detyrë, Draghi e futi ekonominë e Italisë në ‘rrugë të mirë’. Si një “sovraniste” e vetëshpallur, Meloni nuk është adhuruese e rregullave të rrepta nga Brukseli. As, me gjithë koalicionin e krahut të djathtë të mbështetur nga një sërë interesash të lidhura midis bizneseve të vogla dhe të mesme, ajo nuk do të jetë një tifoze e reformave pro konkurrencës apo edhe auditimit rigoroz.

Por flukset e mëdha të parave të gatshme do të jenë vendimtare për rritjen ekonomike afatmesme të Italisë, duke nënkuptuar se instinktet e saj sovraniste janë të vendosura për një garë me realizmin pragmatik.

Qeveria e re nuk do të bëjë betimin deri në fund të tetorit dhe megjithatë do të duhet të përgatisë menjëherë një buxhet për vitin 2023. Zgjedhja e ministrit të financave nga Meloni do të jetë emërimi më i ndjekur nga të gjithë. Është e vështirë të imagjinohet se ajo do të dëshirojë ta fillojë mandatin e saj duke zgjedhur konfliktet me Komisionin Evropian, veçanërisht me një dimër të ashpër me çmime të larta të energjisë dhe gaz të pakët përpara. Por ajo është e re, kështu që askush nuk mund të jetë plotësisht i sigurt.

(Bill Emmott, një ish-kryeredaktor i The Economist, është bashkëdrejtor i Komisionit Global për Politikat Post-Pandemike)